x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experiment inedit lansat în Rusia: Şase femei într-o navetă spaţială

Experiment inedit lansat în Rusia: Şase femei într-o navetă spaţială

28 Oct 2015   •   19:17
Experiment inedit lansat în Rusia: Şase femei într-o navetă spaţială

Pentru a răspunde la o întrebare aparent sexistă - Cum ar interacţiona în spaţiu un echipaj exclusiv feminin? -, oameni de ştiinţă ruşi au lansat miercuri un experiment inedit: au închis şase femei pentru o perioadă de opt zile într-un mediu care simulează o misiune spre Lună, relatează AFP.

"Mi-aş dori să vă urez să nu vă certaţi, dar să nu uităm ce se spune: că nu pot exista două casnice într-o bucătărie", a spus Igor Uşakov, director al Institutului pentru probleme medical-biologice, cu ocazia lansării expediţiei virtuale, referindu-se la o expresie uzuală în Rusia.

Îmbrăcate în costume roşii, cele şase voluntare au intrat în spaţiul în care vor sta pe parcursul celor opt zile ale experimentului, desfăşurat la institutul cunoscut pentru cercetările sale asupra efectelor fizice şi psihologice ale călătoriilor în cosmos.

Experimentul simulează un zbor dus-întors Terra - Lună, în cursul căruia cele şase femei vor face mai multe teste psihologice şi biologice.

În 2010 acelaşi institut a izolat şase bărbaţi timp de 520 de zile pentru o simulare de zbor spre Marte.

"Nu a existat până acum un echipaj în întregime feminin pe Staţia spaţială internaţională (ISS). Credem că viitorul cercetării spaţiale va fi în aceeaşi măsură masculin şi feminin şi trebuie să recuperăm după o perioadă în care nu am trimis, din nefericire, destule femei în spaţiu", a spus Serghei Ponomarev, conducătorul experimentului.

Chiar dacă Rusia a trimis prima femeie în spaţiu în 1963, femeile au fost puţin implicate în dezvoltarea ulterioară a programului spaţial rus. Anul trecut a fost trimisă în spaţiu a patra femeie, Elena Serova. Ea s-a plâns la întoarcere că a fost întrebată cum şi-a spălat părul pe parcursul şederii pe ISS, în timp ce bărbaţii cosmonauţi nu au fost nevoiţi să răspundă la astfel de întrebări.

În cadrul prezentării noului experiment, întrebările ziariştilor au vizat din nou felul în care se vor descurca cele şase femei timp de o săptămână fără bărbaţi şi fără machiaj. "Suntem frumoase şi fără machiaj. Lucrăm, iar când lucrăm nu ne gândim la bărbaţi sau la femei", a răspuns una dintre ele.

Şeful expediţiei, Elena Luciniţkaia, a arătat că speră să nu existe neplăceri în timpul experimentului. "Sunt sigură că toate avem educaţia şi calităţile personale necesare pentru ca totul să se desfăşoare cum trebuie", a spus ea.

La 54 de ani după zborul lui Iuri Gagarin, primul om care a zburat în spaţiu, trimiterea unui om pe Lună rămâne o mare ambiţie a Rusiei, care a perceput ca un afront faptul că americanii au reuşit acest lucru în 1969. Moscova a anunţat marţi că vrea să trimită cosmonauţi pe satelitul natural al Pământului în 2029, încheie AFP.

×