x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Expert francez: Explozia din metroul din Sankt-Petersburg, o provocare la adresa lui Vladimir Putin

Expert francez: Explozia din metroul din Sankt-Petersburg, o provocare la adresa lui Vladimir Putin

04 Apr 2017   •   08:30
Expert francez: Explozia din metroul din Sankt-Petersburg, o provocare la adresa lui Vladimir Putin
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Ţinând seama de modul de operare şi de ţinta aleasă, explozia de luni din metroul din Sankt-Petersburg ar părea să indice terorismul cecen sau jihadist, consideră François Heisbourg, consilier special al Fundaţiei pentru studii strategice din Paris, din 2005, autorul mai multor cărţi despre terorism şi servicii secrete, într-un interviu acordat luni portalului 20 Minutes.

În opinia sa, anchetatorii nu ar trebui să se grăbească să atribuie grupării jihadiste Statul Islamic atacul, soldat cu 11 morţi şi 45 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ al victimelor făcut public de Moscova.

"Pista cecenă este de asemenea valabilă. Trebuie să lăsam timp forţelor de securitate pentru a investiga, analiza explozibilii, detonatoarele. Actul ar putea să fie revendicat", a declarat François Heisbourg, înainte ca agenţia de presă Interfax să anunţe, pe surse, că explozia din metrou a fost comisă de un presupus atentator sinucigaş de 23 de ani, originar din Kârgâzstan (Asia Centrală), care se pare că avea cetăţenie rusă. Individul ar fi avut legături cu grupări radicale islamiste.

Potrivit expertului francez, atacul pare un act provocator la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, care se afla luni la Sankt-Petersburg, oraşul său natal, pentru o întrevedere cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

"Este oraşul în care el (Putin) s-a născut şi al cărui 'stăpân' a fost mult timp", spune Heisbourg. În plus, potrivit acestuia, copiii se întorceau luni la şcoală din vacanţa de primăvară, la fel ca şi în 2010, când metroul din Moscova a fost vizat de un atentat, aminteşte el.

Atentatul de luni de la metroul din Sankt-Petersburg este ceva mai complex pentru că au existat cel puţin două dispozitive explozive. Prin urmare, a necesitat un pic de organizare. Nu este ca în cazul atentatelor de la Londra sau Nisa, comise de fiecare dată de către un singur om cu puţine resurse.

Rusia se confruntă cu trei tipuri de atentate, spune acesta. Există mai întâi cele comise de ceceni. Ele au avut deja drept ţinte un teatru din Moscova în 2002, o şcoală din Beslan (Osetia de Nord) în 2004 şi metroul din Moscova în acelaşi an. Există apoi atentate comise de Statul Islamic. Rusia este ameninţată în special de gruparea autointitulată Emiratul Caucazului. Organizaţia Statul Islamic a revendicat, de altfel, distrugerea unui avion rusesc de pasageri deasupra Sinaiului în octombrie 2015. În fine, mafia locală a comis şi ea atentate pe teritoriul ţării.

Întrebat despre o posibilă legătură cu Statul Islamic, acelaşi expert mai explică faptul că gruparea jihadistă consideră că Rusia duce în Siria un război împotriva sunniţilor. Atunci când a fost aruncat în aer avionul de pasageri rusesc în Egipt, a fost vizată politica Rusiei în Orientul Mijlociu, a estimat François Heisbourg, membru al Comisiei pentru redactarea Cărţii albe pentru apărare şi securitate naţională în Franţa între 2007 şi 2008.

O explozie puternică s-a produs luni în tunelul dintre două staţii de metrou - "Sennaia Ploşciadi" şi "Tehnologhiceski institut"- , în timp ce un alt dispozitiv a fost descoperit şi dezamorsat de forţele de ordine într-o altă staţie de metrou. Această bombă artizanală, estimată la 1 kg TNT şi disimulată într-un extinctor, ar fi fost amplasată în metrou de acelaşi individ care a comis şi deflagraţia, conform unor informaţii preliminare, citate de Interfax. www.agerpres.ro

×