x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozia care a paralizat orașul New York, la 15 ani după atentatele din 9/11

Explozia care a paralizat orașul New York, la 15 ani după atentatele din 9/11

de Şerban Mihăilă    |    18 Sep 2016   •   22:10
Explozia care a paralizat orașul New York, la 15 ani după atentatele din 9/11
Sursa foto: Craig Ruttle/AP

Primarul Bill de Blasio încearcă să liniștească populația * Un incident separat, din New Jersey, sugerează un complot terorist elaborat

Cel puțin 29 de persoane au fost rănite, sâmbătă seară, într-o puternică explozie care a zguduit aglomeratul cartier Chelsea, din New York, la 15 ani de la atentatele devastatoare din aceeași metropolă americană. Detonația a fost produsă de un dispozitiv artizanal, plasat într-un container de gunoi, și s-a auzit în tot cartierul, afectând câteva clădiri și spărgând numeroase geamuri. 

Deși a evitat să se pronunțe asupra cauzei exacte a exploziei din Chelsea, primarul orașului New York, Bill de Blasio, a afirmat, la trei ore după producerea exploziei, că, potrivit unor evaluări preliminare, este vorba despre „un act intenționat”, care nu are însă legătură cu terorismul. „Nu a existat nicio amenințare specifică credibilă asupra orașului New York din partea vreunei organizații teroriste", a declarat el. "Cu toate acestea, credem că acest incident este un act intenționat. Vreau să îi asigur pe toți locuitorii orașului că poliția și serviciile de securitate sunt în alertă totală", a precizat primarul, citat de CNN. La scurt timp după deflagrație, echipele speciale au descoperit, la câteva străzi distanță, un al doilea dispozitiv artizanal suspect. Conform unor surse din poliție, citate de BBC, acesta pare să fi fost „o oală sub presiune” cu fire atașate și conectată la un telefon mobil. Dispozitive similare pline cu explozibili și detonate de la distanță fuseseră folosite de către doi rezidenți americani de origine cecenă, din Massachusetts, în atentatele de la maratonul din Boston, din 2013, soldate cu moartea a trei persoane și rănirea altor peste 260.

Scenariu terorist

În pofida declarațiilor inițiale ale lui Bill de Blasio, o altă deflagrație pare să sugereze că explozia din Chelsea face parte dintr-un scenariu terorist premeditat. Sâmbătă, la prânz, un alt dispozitiv improvizat a explodat în stațiunea Seaside Park, din statul New Jersey, la o distanță de 100 de kilometri de New York. Dispozitivul care a sărit în aer fusese plasat într-o pubelă, în apropierea traseului unei competiții sportive organizate în scop caritabil. Incidentul nu s-a soldat cu nicio victimă, iar primarul Bill de Blasio a afirmat că nu există vreo dovadă care să sugereze o legătură între cele două explozii.

Chelsea este una dintre cele mai în vogă și aglomerate zone din Manhattan. La sfârșitul săptămânii, barurile și restaurantele din acest cartier sunt pline. Străzile din Chelsea sunt frecventate, de asemenea, de numeroși turiști veniți să viziteze orașul New York. Cei din zonă spun că au fost zguduiți de explozie,

„A fost un zgomot extrem de tare, asurzitor. Totul se zguduia în jur, geamurile vibrau, era o nebunie”, susține un martor ocular, citat de BBC. Deflagrația a răsunat în aproape întregul cartier, provocând o panică generală. Majoritatea victimelor au suferit răni minore, provocate de geamuri sparte sau bucăți de tencuială desprinse din clădiri. Explozia a avut însă un impact emoțional intens, ducând la declanșarea celui mai înalt nivel de alertă în New York.

×