x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exporturile de petrol din Libia au fost oprite

Exporturile de petrol din Libia au fost oprite

15 Mar 2011   •   14:27

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat astăzi că producţia de petrol din Libia a fost oprită din cauza luptelor dintre rebeli şi forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi, transmite AP, citată de Agerpres.

În cel mai recent raport lunar publicat de AIE pare 'că a încetinit la o picătură', deoarece escaladarea violenţelor a dus la exodul petroliştilor străini şi a determinat companiile petroliere să-şi închidă operaţiunile din Libia.

Săptămâna trecută, directorul general al grupului energetic austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a anunţat că OMV cumpără cantităţi mici de ţiţei din Libia şi va continua să facă achiziţii, în ciuda turbulenţelor din statul nord-african.

În 2010, Libia a furnizat OMV aproximativ 33.000 barili echivalent petrol/zi (boe), în jur de 10% din producţia totală a grupului austriac. Aceste livrări au scăzut puternic de la începutul conflictului din Libia, afectând valoarea preţului acţiunilor OMV.

OMV are în Libia 12 licenţe de producţie şi explorare, iar contractele pentru produsele petroliere din Libia sunt valabile până în 2032.

Cele mai expuse companii energetice la Libia sunt: OMV (Austria), ENI (Italia) şi Repsol (Spania), conform firmei de brokeraj Cheuvreux.


×