x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exporturile României în Moldova au scăzut la jumătate

Exporturile României în Moldova au scăzut la jumătate

07 Aug 2009   •   00:00

Volumul exporturilor româneşti în Republica Moldova a scăzut cu peste 55% în prima jumătate a anului curent ajungând la cifra de 131 milioane de dolari, adică aproximativ la nivelul anilor 2005-2006. România ajunge să fie a patra ţară după volumul exporturilor în Republica Moldova, fiind depăşită de Ucraina (195 de milioane de dolari), Kazahstan (166) şi Rusia (145) arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS) de la Chişinău.



Din cauza reducerii masive a exporturilor, România a înregistrat un sold negativ în comerţul cu Republica Moldova în prima jumătate a anului.

Deşi volumul importului din Republica Moldova a scăzut cu circa o pătrime în prima jumătate a anului, România rămâne principala piaţă de desfacere a mărfurilor moldoveneşti. În perioada de referinţă, România a importat de peste Prut mărfuri în valoare de 117 milioane de dolari, faţă de 155 milioane în 2008. România a importat circa 20% din totalul exporturilor moldoveneşti în primele şase luni.

Potrivit datelor statistice, volumul comerţului extern al Republicii Moldova s-a redus cu aproape o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Exporturile au scăzut cu circa 20% (25% cu România), ajungând la 580 milioane de dolari, iar importurile s-au diminuat cu mai bine de 35% (55% cu România), constituind 1,5 miliarde de dolari.

Potrivit experţilor moldoveni, volumul comerţului cu România a scăzut mult în ultimele luni din cauza regimului de vize impus de autorităţile de la Chişinău în luna aprilie şi a lipsei unor reglementări clare care să stabilească modalitatea de obţinere a vizelor. Potrivit unui studiu recent elaborat de organizaţia 'Expert-Grup', peste 200 de companii cu capital românesc, care activau pe teritoriul Republicii Moldova au fost nevoite să-şi suspende activitatea din cauza procedurilor complicate de obţinere a vizelor.

Acum două luni, prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon declara că guvernul examinează posibilitatea anulării regimului de vize pentru oamenii de afaceri din România. Până în prezent însă nu au fost întreprinse niciun fel de acţiuni în acest sens. Mai mult, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat în câteva rânduri că Republica Moldova nu va elimina vizele pentru români, până când UE nu va acorda acces liber pe teritoriul său pentru cetăţenii moldoveni.

×
Subiecte în articol: externe