Corespondenţă din Chişinău
Jurnalista din Republica Moldova, Natalia Morari, a fost expulzată din
Rusia, deoarece "periclita securitatea statului, asigurarea ordinii
publice şi sănătatea populaţiei".
Corespondenţă din Chişinău
Jurnalista din Republica Moldova, Natalia Morari, a fost expulzată din Rusia, deoarece "periclita securitatea statului, asigurarea ordinii publice şi sănătatea populaţiei".
Acesta este răspunsul pe care jurnalista Natalia Morari l-a primit din partea Ambasadei Rusiei la Chişinău. Jurnalista din Republica Moldova lucrează pentru publicaţia moscovită The New Times. În scrisoarea semnată de consulul rus din Chişinău se menţionează că decizia de a nu primi jurnalista în Rusia a fost luată în baza unui act legislativ. Respectiva lege interzice intrarea unor cetăţeni în Rusia din considerente ce ţin de securitatea statului, asigurarea ordinii publice şi protejarea sănătăţii populaţiei. Natalia Morari susţine că responsabilul de la ambasadă a mai informat-o că intrarea sa în Rusia îi este interzisă pentru o perioadă nedeterminată.
SCORNELI. La sfârşitul anului trecut, grănicerii ruşi i-au interzis Nataliei Morari să intre în Rusia prin Aeroportul "Domodedovo", făcând trimitere la nişte indicaţii ale serviciilor secrete ruse. Jurnalista din Republica Moldova susţine însă că altele au fost motivele pentru care ea nu mai este primită în Rusia. Natalia e ferm convinsă că numai motive de ordin politic au dus la expulzarea sa, deoarece, până atunci, ea scrisese o serie de articole incisive la adresa Kremlinului. În ultimul său articol, intitulat "Fondul negru al Kremlinului", jurnalista a descris o schemă ilegală de finanţare, de către Kremlin, a partidelor politice în actuala campanie electorală. În articolul citat apar nume concrete, denumiri de bănci în care sunt păstraţi banii, precum şi sume concrete repartizate din "aparatul de casă" al administraţiei prezidenţiale ruse.
AMENINŢATÅ. Jurnalista susţine că anterior i s-a sugerat telefonic să renunţe la investigaţie, spunându-i-se că este "prea tânără ca să o sfârşească rău din cauza unui articol". Mai multe organizaţii internaţionale de media au sărit în apărarea jurnalistei, iar Centrul Independent de Jurnalism din Moldova a solicitat intervenţia Ministerului moldovean de Externe, intervenţie care însă întârzie să apară.
Citește pe Antena3.ro