x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei 1 mai 2004

EXTERNE - Stirile zilei 1 mai 2004

01 Mai 2004   •   00:00

Berlusconi e stapan peste mass-media

Parlamentul italian a votat o lege controversata care ii va permite premierului Silvio Berlusconi sa isi extinda reteaua de posturi radio si de televiziune. Legea a revenit in Legislativ dupa ce forma ei initiala fusese respinsa prin veto de insusi presedintele Carlo Azeglio Ciampi. Berlusconi detine 90% din mass-media italiana, iar legea ii permite, spun adversarii lui, sa achizitioneze si alte posturi sau publicatii. Partizanii premierului sutin insa ca actul legislativ nu face decat sa garanteze „mai multe posturi si, implicit, mai multa informatie", transmite BBC. (Irina Cristea)

Armata SUA se retrage

Luptele crancene au continuat joi noapte orasul Fallujah, unde americanii au incercat sa recastige controlul. Desi au fost ajutati de avioane de lupta, americanii au inceput sa se retraga vineri dimineata, in urma unui acord cu rebelii locali. In orasul Amara, 300 de studenti erau pregatiti sa actioneze ca scuturi umane impotriva unui atac al americanilor asupra ascunzatorii liderului rebel siit Moqtada Sadr. In acelasi timp, presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, si-a anuntat intentia de a-i trimite lui George Bush o scrisoare in care sa ii explice situatia precara a securitatii soldatilor bulgari stationati in Karbala. (Ana Ilie)

Parlamentarii rusi fura lingurite

Bufetele si barurile din Camera inferioara a Parlamentului rus risca sa intre in criza de vesela si tacamuri, transmite BBC. Acestea dispar „misterios" de la o zi la alta, iar furturile s-au intensificat in ultimele luni. Problema a devenit atat de serioasa, incat membrii Dumei de Stat se vad nevoiti sa-si amestece cafeau si sa-si taie friptura cu tacamuri din plastic. „In trecut, se furau cam 6-7 linguri pe saptamana. acum ne dispar in medie 40 de linguri si in jur de 15 furculite", se plang angajatii. De vina se pare ca sunt membrii noii legislaturi, dar si vizitatorii care au dreptul sa intre in cladirea Parlamentului. (Irina Cristea)

OZN-uri sau avioane-spion

Iranienii au intrat in panica dupa ce s-au vazut survolati de mai multe obiecte zburatoare neidentificate. Cei mai multi par acum convisi ca nu este nicidecum vorba despre nave extraterestre, ci despre avioane-spion. Dezmintirile nu au intarziat sa apara, raportandu-se ca serviciile radar civile si armate nu au inregistrat nici o violare a spatiului aerian iranian. Oamenii de stiinta spun ca nu ar fi vorba nici despre avioane spion, nici despre OZN-uri, si ca de vina etse un fenomen natural provocat de planeta Venus. (Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: externe