x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei 13 mai 2004

EXTERNE - Stirile zilei 13 mai 2004

13 Mai 2004   •   00:00

Roman amenintat cu expulzarea

Unul dintre eroii atentatelor de la 11 martie din Madrid, romanul Marian Catineanu, care marturiseste ca a ajutat mai multi supravietuitori sa iasa de sub fiarele contorsionate, traieste de doua luni o adevarata drama. Plecat in Spania sa munceasca, Marian (24 de ani) este amenintat acum cu expulzarea, pentru ca nu corespunde conditiilor impuse de autoritatile madrilene, potrivit carora doar imigrantii ilegali care au fost raniti in atentate sau care sunt rude ale celor ucisi vor primi automat dreptul de sedere. Marian nu a fost ranit in „trenurile groazei". Ancheta atentatelor continua, ieri politia bulgara arestand un suspect. (Anca Aldea)

Experti nucleari cu diplome false

Anturajul presedintelui Bush nu e format numai din docti. Un raport al Congresului SUA sustine ca 28 de specialisti nucleari aflati in posturi-cheie in administratia americana nu sunt atat de bine pregatiti pe cat reiese din CV-urile lor. Ba, mai mult, multi dintre cei luati in vizor de Congres au diplome universitare false, obtinute contra unor sume infime de la colegii neacreditate, care acorda certificate pe baza experientei de viata a fiecaruia. (Anca Aldea)

Siria, sanctionata

Washingtonul a anuntat sanctiuni impotriva Siriei pentru ca Damascul sustine gruparile teroriste, sprijina mentinerea prezentei militare in Liban, cauta sa se doteze cu arme de distrugere in masa si saboteaza eforturile occidentale de a stabiliza si reconstrui Irakul. Sanctiunile constau in interzicerea avioanelor siriene de a decola sau ateriza in SUA si interzicerea exporturilor de armament si a altor produse din SUA spre Siria, cu exceptia alimentelor si medicamentelor. Totodata, s-a decis blocarea conturilor Bancii Comeciale a Siriei, unde s-ar fi efectuat operatiuni de spalare de bani. (Anca Aldea)

SUA muta bazele dupa 2005

Statele Unite s-au hotarat asupra datei la care bazele militare americane din Europa de Vest ar putea fi inchise. „Nu mai devreme de 2005", a declarat premierul landului german Baden-Vyurtemberg, Ervin Toifel. Oficialul a anuntat ca SUA si Europa continua discutiile aferente acestei chestiuni, in care este implicata si Romania. Seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, a precizat, in repetate randuri, ca fortele americane din strainatate ar trebui dislocate in zone noi. Presa ungara scrie ca SUA ar dori chiar sa amplaseze rachete Patriot in Ungaria. Cotidianul rus Pravda comenteaza insa ca americanii intarzie mutarea bazelor din Vest din cauza neincrederii in noii aliati. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe