x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei 6 mai 2004

EXTERNE - Stirile zilei 6 mai 2004

06 Mai 2004   •   00:00

Bush se caieste la televiziunile arabe

Presedintele american, George W. Bush, urma sa acorde ieri doua interviuri la posturi arabe de televiziune, pentru a denunta relele tratamente aplicate prizonierilor irakieni de catre militarii coalitiei. In incercarea de a aplana uriasul scandal izbucnit pe aceasta tema, el intentioneaza sa spuna ca imaginile aparute in presa, marturii ale acestor rele tratamente, sunt „rusinoase si inacceptabile". Atat presedintele, cat si secretarul de stat Colin Powell au dat asigurari ca autorii torturilor vor fi pedepsiti. Deocamdata, militarii au primit ordin sa nu mai foloseasca sacii pe care-i puneau pe capul anchetatilor la interogatorii. (Marina Constantinoiu)

Terminalul petrolier de la Batumi, minat

Ministrul georgian al Apararii a acuzat ieri autoritatile adjare ca ar fi minat terminalul petrolier de la Batumi si pregatesc un act de provocare asupra bazei militare ruse din capitala Adjariei. Liderul adjar, Aslan Abasidze, este in conflict deschis cu presedintele georgian, Mihail Saakasvili, care a promis ca va pune capat autonomiei extinse a Adjariei. Abasidze, somat sa demisioneze, atat de Tbilissi, cat si de manifestanti, n-are de gand sa paraseasca puterea. (Marina Constantinoiu)

Nunta princiara

Treizeci de sefi de stat si 40 de case regale au confirmat prezenta, la 22 mai, la Madrid, la nunta printului mostenitor al Spaniei, Felipe de Bourbon, cu Letizia Ortiz, care va fi relatata de 4.000 de ziaristi. Lista oficiala a invitatilor nu va fi data publicitatii decat in ultimul moment, din motive de securitate si curtoazie protocolara. Dispozitivul de securitate pentru acest eveniment este format din 10.000 de politisti. (Marina Constantinoiu)

Teroristul Carlos intra in greva foamei

Teroristul international Carlos (54 de ani) a anuntat ieri ca intra intr-o greva a foamei si a setei, printr-o scrisoare trimisa conducerii inchisorii din Fresnes, in care-si ispaseste pedeapsa. El protesteaza astfel la adresa plasarii sale intr-o celula disciplinara, pentru ca, la 4 mai, a refuzat sa fie instalat intr-o celula „plina de gunoaie", dupa cum a spus avocata lui. Administratia penitenciara afirma ca acea celula era perfect curata. Carlos, capturat in Sudan in 1994, a fost condamnat in decembrie 1997 la inchisoare pe viata pentru o tripla crima comisa la 27 iunie 1975 la Paris. (Marina Constantinoiu)
×
Subiecte în articol: externe