x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei

EXTERNE - Stirile zilei

20 Apr 2004   •   00:00

Presedintele profesor de drept

Ivan Gasparovici este noul presedinte al Slovaciei. Fost profesor de drept si presedinte al Parlamentului, căndva măna dreapta a ex-premierului Vladimir Meciar, Gasparovici (63 de ani) a căstigat detasat, cu 59,91% dintre sufragii. Meciar, artizanul independentei slovace in 1993 si mentorul care i-a inoculat lui Gasparovici idei eurosceptice si populiste, a reusit sa strănga 40,09 de procente. Ales pentru un mandat de cinci ani, noul presedinte ii va succeda in functie, incepănd cu luna iunie, lui Rudolf Schuster, invins inca din primul tur de scrutin. (Anca Aldea)

Atac chimic Al-Qaeda dejucat

Teroristi afiliati retelei Al-Qaeda urmau sa detoneze o bomba chimica letala in centrul capitalei iordaniene, Amman. Atentatul ar fi provocat moartea a cel putin 20.000 de persoane si ar fi contaminat o mare suprafata de pamănt. Regele Abdullah al Iordaniei a laudat eforturile serviciilor secrete, care au identificat si dejucat „o crima cum nu s-ar mai fi vazut vreodata in regat". Posibilele tinte ar fi fost Departamentul General de Informatii, resedinta premierului si Ambasada SUA din Amman. Un apropiat al anchetatorilor a declarat ca au fost descoperite trei autovehicule cu explozibil, detonatoare si materiale necesare construirii unei bombe chimice. (Anca Aldea)

NATO sub acuzatie

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a deschis ieri audierile in cazul legalitatii bombardamentelor NATO din 1999 din Kosovo, dupa declansarea procesului de epurare etnica a albanezilor de catre Belgrad. Serbia si Muntenegru au acuzat Alianta transatlantica ca a lansat lovituri aeriene care au incalcat dreptul international. Membrii NATO, printre care Marea Britanie, Franta, Germania, Belgia, Italia si Canada, sustin insa ca tribunalul nu are jurisdictie pentru a analiza aceste acuzatii. (Ana Ilie)

Premierul britanic face referendum

La presiunea opozitiei, premierul Marii Britanii, Tony Blair, s-a vazut nevoit, pentru a-si nu-si destabiliza mai tare pozitia, sa accepte organizarea unui referendum privind noua constitutie a Uniunii Europene (UE). Aceasta decizie a luat prin surprindere pe toata lumea, pentru ca Blair a sustinut pana acum ca un referendum nu este necesar, nu schimba fundamental relatia cu UE si nu submineaza suveranitatea tarii. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe