x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei

EXTERNE - Stirile zilei

17 Apr 2004   •   00:00

Seful diplomatiei cehe, ranit grav

Ministrul ceh al Afacerilor Externe, Cyril Svoboda, a fost grav ranit joi seara intr-un accident de masina. France Presse transmite ca viata sefului diplomatiei cehe nu este in pericol. In varsta de 46 de ani, Svoboda circula joi intr-un Audi A8 in sudul Cehiei. Masina a iesit de pe autostrada pe o portiune unde se efecteaza reparatii. Soferul nu a observat la timp faptul ca fusese creata o portiune prin care era deviat traficul. Politia sustine si ca masina avea viteza mult mai mare decat cea indicata in zona reparatiilor. (Lavinia Tudoran)

Atacarea Irakului, planuita din 2002

Presedintele Bush a dispus conceperea unui plan de razboi in Irak la mai putin de doua luni dupa atacarea Afganistanului. Ingrijorat insa ca ordinul sau va crea stupoare, Bush Jr. a vorbit despre asta cu foarte putini membri ai administratiei Acestea sunt doar doua dintre dezvaluirile pe care reputatul jurnalist Bob Woodward, protagonist al scandalului „Watergate", le face in volumul „Planul atacului". Woodward scrie ca Bush a vorbit pe 21 noiembrie cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, caruia i-a spus sa puna la punct o strategie. Jurnalistul american mai noteaza si ca Guvernul american credea, la un moment dat, inaintea invadarii Irakului, ca Saddam era deja mort. (Lavinia Tudoran)

Hollywood-ul, in atentia lui Arnold

„Dorim ca Hollywood-ul sa devina din nou stralucitor ca in vremurile de glorie. Este foarte important sa se faca foarte multe filme aici." Cuvintele ii apartin recent alesului guvernator al statului California, Arnold Schwarzenegger, care are drept prioritate refacerea industriei cinematografice americane. In acest sens a fost deja creata o comisie din care fac parte fosti colegi de-ai lui Arnold, precum Danny DeVito si Clint Eastwood. Cu totii vor incerca sa convinga tot mai multi producatori sa faca filme in California. (Lavinia Tudoran)

Saddam nu a fost mutat din Irak

De la capturarea sa, in decembrie 2003, fostul dictator irakian, Saddam Hussein, nu a fost niciodata transferat din Irak. Cel putin asa sustine generalul american Lance L. Smith, care a dezmintit astfel informatiile potrivit carora fostul lider irakian ar fi fost mutat in Qatar din cauza situatiei instabile din Irak. „Saddam se afla in Irak si nu dorim sa-l transferam in alta parte. El va comparea in fata justitiei irakiene", a explicat Smith. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: externe