x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei

EXTERNE - Stirile zilei

14 Apr 2004   •   00:00

Kim Jong-il si-a concediat cumnatul

Presedintele nord-corean, Kim Jong-il, si-a concediat cumnatul pe motiv ca nu se pricepe la economie. Jang Song-Thaek, numarul doi al administratiei de la Phenian si prim-vicepresedinte al Partidului Muncitoresc, a considerat de cuviinta sa critice public politica reformista a presedintelui si promovarea unor „idei straine nesanatoase" vizănd crearea economiei de piata. In consecinta, Kim Jong-il si-a trimis cumnatul la „reeducare" economica sub atenta supraveghere a Partidului Muncitoresc, scrie ziarul nipon Tokyo Shimbun. Jang, un adversar declarat al reformelor, este considerat un succesor potential al actualului presedinte. (Anca Aldea)

Romăncele comunitare

In fiecare an, aproximativ 200.000 de femei si copii din estul Europei iau calea retelelor de prostitutie din Occident, sperănd la un trai mai bun. Atrase de oferte de munca tentante, de casatorii cu barbati instariti sau de promisiuni desarte de tot felul, est-europencele cad deseori victimele traficului de carne vie din Vest. Cele mai vulnerabile sunt romăncele cu vărste cuprinse intre 15 si 25 de ani, fara studii superioare si chiar si fara liceu. Motivele pentru care est-europencele imbratiseaza cea mai veche meserie din lume? Caderea comunismului, deschiderea frontierelor si diferenta considerabila intre veniturile obtinute in Est si Vest. (Anca Aldea)

Plan de ucidere a presedintelui israelian

Politia ungara a arestat ieri trei arabi suspectati ca ar fi planuit asasinarea presedintelui israelian Moshe Katsav, in cursul vizitei sale la Budapesta, relateaza cotidianul israelian „Haaretz". Katsav a sosit ieri in Ungaria, pentru o vizita oficiala de trei zile, in cursul careia urmeaza sa inaugureze joi un nou muzeu al Holocaustului. Politia nu a furnizat detalii referitoare la cei trei arestati. (Marina Constantinoiu)

Fidel Castro la televizor

Canalul HBO va difuza astazi o noua versiune a unui documentar despre liderul cubanez Fidel Castro. Prezentarea documentarului „Cautăndu-l pe Fidel" in regia lui Oliver Stone a fost amănata anul trecut din cauza unui val de represiuni impotriva disidentilor cubanezi. Filmul a fost criticat pentru prea multa bunavointa fata de dictator. Opozantii lui Castro ii reproseaza lui Stone ca nu a insistat destul asupra incalcarilor drepturilor omului in Cuba si ca liderul cubanez a folosit documentarul ca pe o tribuna. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe