x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei

EXTERNE - Stirile zilei

12 Mar 2004   •   00:00
Zeci de baze militare ruse sunt nesigure

Aproximativ 40 de depozite pentru arme biologice, care dateaza din perioada sovietica, prezinta riscuri din cauza masurilor insuficiente de securitate si de control, a avertizat miercuri un responsabil al Pentagonului. Potrivit acestuia, multe dintre bazele respective adapostesc importante cantitati de produsi patogeni. Presedintele SUA, George W. Bush, a declarat in februarie ca in prezent eventualitatea unui atac cu arme biologice, radiologice sau nucleare este cea mai mare amenintare cu care se confrunta umanitatea.

Ancheta la Halliburton

Pentagonul a cerut Departamentului american al Justitiei sa participe la ancheta privind eventualele suprafacturari practicate de grupul de servicii petroliere si de logistica Halliburton, sustine "Wall Street Journal". Cererea s-ar putea solda cu o acuzatie de frauda, formulata la adresa companiei texane, al carei fost presedintedirector general este actualul vicepresedinte american Dick Cheney. Pentagonul, care a deschis o ancheta in ianuarie privind eventuala suprafacturare a benzinei livrate armatei americane de Kellogg Brown and Root (KBR), filiala a grupului Halliburton, nu are puterea de a inculpa sau a-i urmari in justitie pentru delicte.

Referendum pentru drepturile imigrantilor

Guvernul de la Dublin intentioneaza sa supuna votului popular decizia acordarii dreptului la cetatenie irlandeza pentru copiii nascuti in Irlanda din parinti straini. Pana acum, orice persoana nascuta pe aceasta insula capata automat cetatenie irlandeza. Prin noua lege, Guvernul vrea sa elimine accesul la cetatenie pentru copii, daca la data nasterii lor nici unul dintre parinti nu este cetatean irlandez sau nu indeplineste conditiile pentru a primi cetatenia. Restrangerea dreptului la cetatenie decurge din ingrijorarile generate de numarul mare de straini care nasc copii in Irlanda, pentru a ocoli astfel regulamentul de acordare a dreptului de azil.

Milosevici, liber sa comunice

Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) a anuntat ieri ridicarea restrictiilor de comunicare pe care i le impusese fostului presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici (foto), pentru a-l impiedica sa participe activ la viata politica din Serbia si in special sa comunice cu presa din Serbia. TPI precizeaza ca Milosevici a fost informat in legatura cu aceasta decizie si ca, de altfel, nu acesta a incercat sa incalce in vreun fel restrictiile care i-au fost impuse.
Grupaj realizat de Marina Constantinoiu

×
Subiecte în articol: externe