x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei

EXTERNE - Stirile zilei

09 Mar 2004   •   00:00
Afgani batuti de militarii americani

Trupele SUA din Afganistan fac uz excesiv de forta la arestari si ii abuzeaza pe prizonieri, in conditiile in care ar trebui sa restabileasca ordinea si pacea in zona de conflict. Acuzatiile impotriva armatei americane au fost facute, in cadrul unui raport, de catre organizatia "Human Rights Watch". Potrivit studiului, soldatii SUA incalca legislatia internationala apeland la tactici de abuz nemotivat asupra unor prizonieri sau posibili suspecti, de la arestare si pana la conditiile inumane de detentie. (Lavinia Tudoran)

Alba-neagra cu demiterea presedintelui

Parlamentul lituanian a lansat si apoi suspendat procedurile de destituire a presedintelui Rolandas Paksas, acuzat de coruptie si legaturi cu mafia rusa. Lucrarile au fost suspendate temporar pana la confirmarea de catre Curtea Constitutionala a acuzatiilor ce planeaza asupra lui Paksas. Tribunalul a anuntat vineri ca va termina audierile in dosarul Paksas pe 16 martie si ca va da verdictul trei saptamani dupa aceea. Despre demiterea liderului lituanian se tot vorbeste de la sfarsitul anului trecut. (Lavinia Tudoran)

Constitutia irakienilor a fost semnata

Constitutia irakiana a fost semnata ieri de membrii Consiliului de guvernare provizorie de la Bagdad, transmite Mediafax. Legea fundamentala are insa un caracter temporar, fiind in vigoare doar pana la alegerile generale care vor avea loc in Irak la sfarsitul lui 2004 sau la inceputul lui 2005. "Aceasta Constitutie respecta identitatea islamica a majoritatii populatiei irakiene, garantand libertatea totala a tuturor celorlalte religii si a practicilor lor religioase", se arata in textul legii, care are 60 de articole si noua capitole. (Lavinia Tudoran)

Interviu-soc al lui Carlos

Teroristul Carlos continua sa socheze chiar daca se afla in inchisoare. Ministrul francez al Justitiei a fost una dintre "victimele" temutului venezuelean, dupa declaratiile facute de acesta in cadrul unei emisiuni difuzate de canalul de televiziune M6. Carlos a refuzat sa le ceara iertare victimelor sale si a spus raspicat ca nu exista "victime inocente". Enervat la culme ca venezueleanul a putut profita de o institutie de presa pentru a face "apologia terorismului", ministrul Justitiei a ordonat inceperea unei anchete privind conditiile in care Carlos a fost intervievat. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: externe