x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extinderea UE ... la liceul „Jean Monnet"

Extinderea UE ... la liceul „Jean Monnet"

24 Mar 2004   •   00:00

„Exista riscul ca Romania sa nu se integreze in Uniunea Europeana? Daca da, care e acesta? Daca nu...de ce?"

Ciprian Gaspar e nemultumit. Nu a mai fost timp pentru intrebarea pe care i-o pregatise ministrului Integrarii Europene, Alexandru Farcas. Si nici doamna profesoara nu prea l-a ajutat sa-si faca loc printre vorbitorii din sala de festivitati de la liceul „Jean Monnet" din Bucuresti, unde ministrul a participat la proiectul „Primavara Europeana" si le-a explicat elevilor cum e cu extinderea Uniunii Europene. Slaba consolare pentru pustiul de 12 ani, dar ministrul Farcas chiar n-a avut o zi usoara.

CE-AU INTREBAT. Ministrul Integrarii a avut parte de o noua serie de intrebari care-i fac de obicei pe politicieni sa dea din colt in colt. „Cum vom reusi sa ne integram in 2007 cand exista coruptie si presa nu e libera? Ati auzit ce a spus baroana Nicholson? Daca intram in Uniunea Europeana, nu devenim si noi tinte pentru teroristi ca Spania? Puteti sa garantati ca nivelul de trai se va imbunatati?". La intrebarile venite nu din partea unor ziaristi nervosi, ci din a catorva pusti de liceu, ministrul s-a referit la „efortul pentru celalat", „capacitatea de competitie", „depasirea abordarii mercantiliste", „spatiul unic de securitate", „majoritatea calificata" sau „coeziunea pietei Romaniei cu cea a Uniunii Europene". E drept, fusese provocat de liceenii care pareau ca isi invatasera bine lectia.

CE-AU INTELES. Dupa o ora si patruzeci de minute de informare despre avantajele si dezavantajele intrarii in UE, concluziile erau diverse. Desi nu reusise sa-l retina pe ministru, Ciprian Gaspar era multumit de discutii. „Eu am inteles tot. Concurenta ar fi un dezavantaj, pentru ca unele firme nu vor putea respecta cerintele si nu vor mai exista. Dar asta poate fi si un avantaj", explica el. „Si eu am inteles, e bine sa fim in Uniunea Europeana dar nu as pleca din tara decat in vacanta". (Ruxandra Guiu, 12 ani) . „A fost o prostie, m-am plictisit", a aruncat o eleva de-a VII-a. „Eu stiu ca exista o sansa sa nu intram, asa am auzit, si cred ca nu ar fi bine" spune colega ei, in timp ce o alta nu intelegea de ce trebuie sa vorbeasca despre toata povestea. E greu de spus cu ce invataminte au plecat micutii, dar pentru orice reporter care s-ar aventura la „Jean Monnet", un lucru trebuie sa fie clar: a se evita, cu orice pret, scoaterea la vedere a propriului telefon mobil. Oricat de performant ar fi (in cazul cel mai fericit), multi dintre liceenii de aici o sa-l catalogheze scurt: „Parca-i fixul meu de-acasa".
IRINA CRISTEA


Fata lui Geoana, democrata-sefa

Ministrul Integrarii a ales sa discute cu elevii de la celebrul liceu, pentru ca „Jean Monnet" trece drept parintele Comunitatii Europene. Putini bucuresteni stiu acest amanunt. Pentru cei mai multi, „Jean Monnet" este doar liceul unde invata copiii protipendadei. Cativa dintre acesti copii chiar s-au aflat ieri in sala de festivitati. Fetita ministrului de Externe, Mircea Geoana, a fost eroina unui spot despre democratie, iar fiul cel mare al premierului Adrian Nastase s-a aflat undeva in ultimul rand si a urmarit rabdator intreaga dezbatere.

×
Subiecte în articol: externe jean monnet