Statele Unite solicită extrădarea lui Guzmán pentru trafic de droguri și au oferit până la 5 milioane de dolari pentru informații care să ducă la capturarea celui despre care susțin că este „un membru de rang înalt al Cartelului Sinaloa”.
Joi, ministrul de Externe al Mexicului, Marcelo Ebrard, a confirmat că există un mandat de arestare în SUA, datat 19 septembrie 2019, dar a declarat că posibila extrădare a lui Guzmán nu va fi imediată, din cauza formalităților legii. De asemenea, el a declarat că Guzmán are proceduri judiciare în curs de desfășurare în Mexic.
Potrivit rețelei „Televisa” și altor surse mass-media mexicane, citate de CNN, un alt judecător federal a ordonat ulterior ca Guzmán să rămână în arest preventiv timp de 60 de zile, în vederea extrădării, după o audiere la închisoarea federală de maximă securitate Altiplano, unde este deținut.
Tatăl lui Guzmán, „El Chapo”, a evadat din închisoarea Altiplano la 11 iulie 2015, printr-un tunel lung de 1,5 km. El a fost capturat ulterior și condamnat în SUA, patru ani mai târziu, pentru 10 capete de acuzare, inclusiv pentru implicare în activități criminale, trafic de droguri și acuzații legate de arme de foc. El a fost condamnat la închisoare pe viață și a fost obligat să plătească o sumă de 12,6 miliarde de dolari.
Ovidio Guzmán a fost arestat anterior de autoritățile federale, în octombrie 2019, dar a fost eliberat la ordinul președintelui Andrés Manuel López Obrador pentru a evita noi vărsări de sânge.
Ultima sa arestare are loc cu câteva zile înainte ca președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau să viziteze Ciudad de Mexico pentru a participa la Summitul liderilor nord-americani.
Capturarea lui Guzmán ar putea fi o modalitate pentru López Obrador de a arăta SUA că „deține controlul asupra forțelor armate și a situației de securitate din Mexic”, a declarat Gladys McCormick, profesor asociat la Universitatea Syracuse, care se ocupă de relațiile dintre Mexic și SUA, citat de CNN.
Vineri, la o conferință de presă, Obrador a negat că arestarea lui Guzmán ar avea legătură cu sosirea lui Biden, afirmând că autoritățile mexicane au acționat în mod autonom.
Urmări violente
După arestarea lui Guzmán în Culiacán, joi, în oraș a izbucnit haosul. Autoritățile le-au cerut cetățenilor să se refugieze din cauza confruntărilor din mai multe zone.
Arestarea sa a fost rezultatul unei operațiuni îndelungate, la care au participat 200 de forțe speciale, a declarat ministrul Apărării, Luis Cresencio Sandoval. Oficialii locali au îndemnat cetățenii să se adăpostească în case, pe fondul confruntărilor cu membrii cartelurilor în diferite părți ale orașului.
Cel puțin 19 presupuși membri ai bandei și 10 militari au murit în timpul unor confruntări violente în nordul statului mexican Sinaloa, după ce autoritățile l-au arestat pe Guzmán, împreună cu alte 21 de persoane. Nu au fost raportate morți sau răniți civili.
Securitatea la închisoarea Altiplano a fost sporită, de când Guzmán a fost reținut, a adăugat ministrul. Acesta a declarat mai târziu, vineri, că orașul este mai calm și că oficialii lucrează pentru a curăța drumurile.
În statul Sinaloa, unde se află Culiacán, se află una dintre cele mai puternice organizații de trafic de narcotice din lume, Cartelul Sinaloa, al cărui lider a fost "El Chapo".