x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extremiştii ungari coc o alianţă europeană

Extremiştii ungari coc o alianţă europeană

de Irina Cristea    |    25 Oct 2009   •   00:00

Cinci partide politice, printre care formaţiunea ungară de extremă dreapta Jobbik, vor să înfiinţeze Liga Europeană a Mişcărilor Naţionale şi au semnat, în acest sens, un acord. Potrivit Rador, din această iniţiativă parafată sâmbătă la Budapesta mai fac parte Frontul Naţional Francez, formaţiunea Fiamma Tricolore, din Italia, Partidul Naţional Democrat din Suedia şi Frontul Naţional Belgian.

Potrivit vicepreşedintelui Jobbik, Zoltán Balczó, Liga Europeană a Mişcărilor Naţionale se va transforma într-un "partid naţional european", care va fi înregistrat în Belgia sau la Strasbourg. Vicepreşedintele Jobbik s-a arătat optimist că pe calea deschisă de cele cinci partide se vor mai îndrepta câteva formaţiuni importante din Europa, printre care Partidul Naţional din Marea Britanie şi Partidul Libertăţii din Austria, precum şi cu anumite grupuri politice din Spania şi Portugalia.

În declaraţia politică în nouă puncte se face referire la crearea unei Europe unice, libere şi independente a naţiunilor şi se respinge orice iniţiativă cu privire la alcătuirea unei structuri statale care să se afle deasupra naţiunilor europene. În documentul amintit se exprimă intenţia semnatarilor de a apăra Europa de anumite ameninţări, cum ar fi terorismul şi "imperialismul religios, politic, economic sau financiar".

Semnatarii documentului fac apel la popoarele Europei să lupte împreună împotriva "dumpingului social cu produse de consum şi a efectelor distructive ale globalizării". În opinia lui Zoltán Balczó, principalul mesaj al acestui eveniment este că partidele eurosceptice nu sunt antieuropene, alternativa constând într-o cooperare care să respecte suveranitatea naţională.

×
Subiecte în articol: externe