x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FÂŞIA GAZA/Israelul extinde ofensiva

FÂŞIA GAZA/Israelul extinde ofensiva

de Sînziana Stancu    |    07 Ian 2009   •   00:00

În ciuda numărului de victime în continuă creştere de la izbucnirea conflictului armat din Fâşia Gaza şi a negocierilor internaţionale pentru încetarea focului, ieri Israelul şi-a extins ofensiva armată în teritoriile palestiniene.



Civilii, în special copiii din teritoriile palestiniene, au cel mai mult de suferit
Foto: Sajjad Hussain/Afp/Mediafax

Noua ofensivă a fost declanşată ieri-dimineaţă, după cea mai violentă şi sângeroasă noapte de conflict, scrie AFP. Potrivit presei israeliene, tancurile israeliene avansaseră ieri în zonele din sudul Fâşiei Gaza, inclusiv în cel mai mare oraş – Yunis Khan.

VICTIME
Informaţiile de la faţa locului sunt puţine, deoarece Armata israeliană le-a interzis reporterilor străini să pătrundă pe câmpul de luptă. Presa israeliană informa că până ieri după-amiază 20 depalestinieni fuseseră ucişi, dar şi patru soldaţi israelieni. Trei dintre ei, dintr-o unitate de elită, au fost răpuşi din greşeală chiar de tunurile tancurilor israeliene, care au vizat o clădire în care militarii israelieni se adăpostiseră, fugind din calea tirurilor palestinienilor. Cel de-al patrulea soldat îşi pierduse viaţa în nordul Fâşiei Gaza. Armata israeliană a mai informat că a ucis, începând de sâmbătă, 130 de militanţi Hamas, iar medicii care îngrijesc răniţii din teritoriile palestiniene au declarat ieri că cel puţin 110 persoane au murit în atacurile israeliene în ultimele patru zile. Un bilanţ al ONU arată că aproximativ 560 de palestinieni au murit de când Israelul a început ofensiva împotriva Fâşiei Gaza în replică la atacurile cu rachete lansate de gruparea extremistă Hamas în urmă cu 11 zile.

Intensele eforturi diplomatice nu au dat încă nici un rezultat. Conflictul armat se agravează pe măsură ce presiunile internaţionale de încetare a focului se intensifică. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, urma să participe ieri la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate împreună cu miniştrii de Externe saudit, egiptean, britanic şi francez, în încercarea de a determina ONU să intervină în mod decisiv. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, împreună cu ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a cărui ţară a preluat preşedinţia UE, s-au aflat în Siria şi Liban, încercând să capete sprijin din partea ţărilor arabe privind negocierea păcii.

×
Subiecte în articol: externe