x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fabrica de vaccinuri anti-COVID din Africa de Sud riscă să se închidă deoarece nu are comenzi

Fabrica de vaccinuri anti-COVID din Africa de Sud riscă să se închidă deoarece nu are comenzi

02 Mai 2022   •   21:00
Fabrica de vaccinuri anti-COVID din Africa de Sud riscă să se închidă deoarece nu are comenzi

Fabrica de vaccinuri Aspen din Africa de Sud riscă să se închidă deoarece nu a primit comenzi, a anunțat un director executiv, potrivit Reuters.

Prima fabrică de vaccinuri anti-COVID din Africa, prezentată anul trecut ca un deschizător de drumuri pentru un continent în care nu s-au făcut foarte multe imunizări, riscă să se închidă după ce nu a primit nicio comandă, a declarat un director al companiei.

Compania Aspen Pharmacare (APNJ.J) din Africa de Sud a negociat în noiembrie un acord de licență pentru a ambala și vinde vaccinul anti-COVID de la Johnson & Johnson (JNJ.N) și a-l distribui în Africa.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a calificat acest acord drept un „moment de transformare" în demersul de diminuare a inegalităților în ceea ce privește accesul la vaccinurile anti-COVID.

Având în vedere că doar o șesime dintre adulții din Africa sunt complet vaccinați, conform celor mai recente cifre ale OMS, acordul Aspen de a vinde un vaccin sub marca Aspen, Aspenovax, în toată Africa părea un pariu sigur.

Africa de Sud, care și-a vaccinat 30% din populație, pare, de asemenea, că se confruntă cu al cincilea val de infecții.

Cu toate acestea, fabrica nu a primit nicio comandă și riscă să se închidă.

„Nu s-a primit nicio comandă pentru Aspenovax. Dacă nu primim niciun fel de comenzi de vaccin, atunci este clar că nu va fi prea mult motiv să păstrăm liniile pe care le folosim în prezent pentru producție", a declarat Stavros Nicolaou, director senior al Aspen, pentru Reuters.

Nicolaou a mai spus că, pe termen lung, obiectivul este de a trece la producerea altor vaccinuri. Problema este că firma a mizat pe comenzile inițiale pentru a câștiga timp pentru a stabili operațiunea.

„Dacă nu se acoperă acest decalaj pe termen scurt cu comenzi, nu se pot susține aceste capacități pe continent", a spus el, într-un moment în care oficialii din domeniul sănătății declară că vor să vaccineze trei sferturi din populația continentului.

Obiectivul Uniunii Africane este de a produce la nivel local 60% din toate vaccinurile administrate în Africa până în 2040, față de 1% în prezent, iar mai multe astfel de fabrici sunt în curs de înființare.

„Dacă Aspen nu obține producția, ce șanse mai au celelalte inițiative?" a precizat Nicolaou.

(sursa: Mediafax)

×