x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Facţiunile turce se acuză între ele pentru atentat

Facţiunile turce se acuză între ele pentru atentat

de Dan Radu    |    12 Oct 2015   •   18:10
Facţiunile turce se acuză între ele pentru atentat
Sursa foto: DANIEL BOCKWOLDT/EPA

Bilanţul atentatului de sâmbătă din Ankara a ajuns la 95 de morţi. 245 de persoane sunt rănite, dintre care 48 în stare gravă, fiind internate la terapie intensivă. Atentatul nu a fost revendicat. Guvernul suspectează ISIS sau militanţii PKK ai minorităţii kurde, în timp ce kurzii dau vina pe guvern.

Mii de oameni s-au adunat, ieri, în capitala Turciei, Ankara, pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului de sâmbătă. Cei care au vrut să depună garoafe la locurile în care au avut loc exploziile, printre care s-au numărat şi membri ai partidului pro-kurd HDP, au fost dispersaţi de forţele de ordine. A avut loc o busculadă, poliţiştii folosind gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe oameni. Între timp, autorii atentatelor rămân necunoscuţi. Potrivit premierului Ahmet Davutoglu, suspecte ar fi organizaţia Statul Islamic sau aripa militantă a minorităţii kurde, dată fiind metoda folosită – atentatul sinucigaş. Pe de altă parte, partidul pro-kurd HDP a aruncat vina asupra guvernului, pentru lipsa măsurilor de securitate, adăugând că va suspenda orice miting electoral înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 noiembrie. Cu ocazia atentatului din iulie, din Surtuc, când 34 de persoane, majoritatea kurde, şi-au pierdut viaţa, HDP a acuzat guvernul că ar fi permis ISIS să acţioneze împotriva kurzilor, acuzaţie catalogată de premier drept „ruşinoasă”.

După atentatul din iulie împo¬triva activiştilor kurzi, PKK a rupt armistiţiul cu guvernul turc, începând o serie de atentate. Peste 140 de poliţişti sau militari turci au fost ucişi. În schimb, autorităţile turce au ucis peste 1.700 de militanţi kurzi.
 

×