x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Factura atentatelor din 11 septembrie 2001 pentru creşterea securităţii în SUA: 580 de miliarde de dolari

Factura atentatelor din 11 septembrie 2001 pentru creşterea securităţii în SUA: 580 de miliarde de dolari

10 Sep 2011   •   16:47
Factura atentatelor din 11 septembrie 2001 pentru creşterea securităţii în SUA: 580 de miliarde de dolari

Statele Unite au cheltuit 580 de miliarde de dolari dupa atentatele din 11 septembrie 2001, in masuri de crestere a securitatii interne, conform politologului John Mueller, de la Universitatea din Ohio, citat de Huffington Post.

Multe din aceste sume s-au dovedit a fi bani aruncati pe apa Sambetei, de DHS – Departamentul pentru Securitate Nationala, creat in 2003.

Comisia parlamentara de control a DHS a raportat, in 2008, ca 15 miliarde de dolari au fost cheltuiti in contracte la care s-a renuntat. Cu toate acestea, cheltuielile continua cu aceeasi „veselie”.

Chiar recent, cand SUA se confruntau cu spectrul intrarii in incapacitate de plati, DHS a abandonat un program al carui cost total se cifra la mai multe miliarde de dolari, pentru a instala detectoare de radiatii in aeroporturi. Portalul de spectroscopie avansata (ASP) a fost o prioritate a administratiei Bush, dar nu a functionat. DHS a apucat sa cheltuiasca 230 de milioane de dolari cu ASP.

In ianuarie, DHS a renuntat la un alt program – SBInet, in care a apucat sa investeasca peste un miliard de dolari, pentru a instala o retea de senzori de-a lungul granitelor sale.

De rasul curcilor este si faptul ca DHS a renuntat la un program de calculator, pentru a carui creare a platit 35 de milioane de dolari, dupa ce costul initial fusese estimat la 21 de milioane de dolari. Programul ar fi trebuit sa ii ajute pe agentii de securitate in determinarea, in timp real, a cladirilor federale cu cel mai mic risc de a deveni tinte ale atacurilor teroriste, astfel incat sa poata decide stramutarea oficialilor in cazul unor amenintari. Programul nu a fost niciodata functional.

La formare, DHS a absorbit 22 de agentii disparate, ajungand la o schema de personal de 230.000 de persoane. Cu toate acestea, au lipsit exact persoanele cu experienta care ar fi trebuit sa ii verifice pe diversi contractori ce au vazut in crearea departamentului o mana cereasca.

Pe de alta parte, este de pomina lista intocmita de DHS cu cele 77.069 de locatii de considerate ca posibile amenintari pentru securitatea SUA, lista in baza careia departamentul a cerut suplimentari de buget. Pe lista figurau, intre altele, o gradina zoologica (Old MacDonald’s Petting Zoo) si o fabrica de popcorn (Amish Country Popcorn).

×