x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fals jurnalist român, arestat în Egipt.

Fals jurnalist român, arestat în Egipt.

19 Iun 2011   •   13:55

Un tanar cu cetatenie israeliana si americana a fost arestat in Egipt sub acuzatia de spionaj. Ilan Grapel (27 de ani) s-a recomandat ca fiind jurnalist din Romania, angajat al unei agentii de presa din tara noastra, informeaza editia online a ziarului Jerusalem Post. Potrivit acestui site, Grapel a fost arestat la 12 iunie intr-un hotel din Cairo, fiind plasat in detentie provizorie pentru 15 zile, pentru efectuarea unei anchete. Egiptenii il suspecteaza pe tanar ca ar fi agent al Mossad-ului (Serviciul israelian de Informatii Externe) si ca ar fi implicat in manifestatiile din aceasta primavara, care au condus la inlaturarea regimului Hosni Mubarak.

Trei martori ai acuzarii, citati de Jerusalem Post, au declarat ca Ilan Grapel distribuia pliante prin care ii indemna pe tineri sa protesteze impotriva regimului lui Mubarak si sa comita acte de sabotaj. Potrivit martorilor, Grapel pretindea ca era jurnalist roman, corespondent al unei agentii de presa din Romania.

JPost citeaza, in context, o declaratie a ministrului israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, care dezminte in mod categoric faptul ca tanarul Ilan Grapel ar fi efectuat activitati de spionaj: “Pot spune in mod categoric ca acest student, care ar fi putut avea un comportament bizar si iresponsabil, nu are nici o legatura cu serviciile de informatii israeliene, americane sau de pe Luna. Este vorba despre o eroare sau despre un comportament bizar din partea autoritatilor egiptene, care au obtinut toate clarificarile din partea noastra. Egiptenii ar trebui sa puna capat, cat mai repede posibil, acestui caz (...). Sper ca totul se va termina in zilele urmatoare si ca se va incheia cu o expulzare'. Autoritatile israeliene au tinut sa precizeze ca Grapel se afla la Cairo in calitatea de angajat al unei organizatii umanitare care le ofera asistenta refugiatilor africani. Pe de alta parte, Statele Unite au confirmat ca Grapel s-a nascut la New York, ca detine si cetatenia americana si ca este student la Facultatea de Drept a Universitatii Emory. Anterior, tanarul a fost membru al fortelor speciale israeliene, fiind ranit in conflictul din Liban din 2006, adauga JPost.

×