x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Falsuri cu buletine romăneşti

Falsuri cu buletine romăneşti

de Irina Cristea    |    31 Aug 2007   •   00:00

 Ministerul moldovean de Interne a anunţat că a descoperit mai multe cazuri de corupţie in răndul angajaţilor Aeroportului Internaţional Chişinău. Aceştia sunt acuzaţi de protecţionism, contrabandă, organizarea imigraţiei ilegale, falsificate de acte şi abuz in serviciu.

Achetă la aeroportul din Chişinău

Ministerul moldovean de Interne a anunţat că a descoperit mai multe cazuri de corupţie in răndul angajaţilor Aeroportului Internaţional Chişinău. Aceştia sunt acuzaţi de protecţionism, contrabandă, organizarea imigraţiei ilegale, falsificate de acte şi abuz in serviciu, relatează BBC Romănia, preluat de Mediafax.

O parte din aceste infracţiuni au fost comise in incinta aeroportului din Chişinău "sub protecţia şi cu implicarea factorilor de decizie şi a funcţionarilor de diferit nivel" din cadrul Serviciului Vamal, Serviciului de grăniceri, ai Direcţiei poliţiei in transporturi, Serviciul de securitate aeronautică a Aeroportului internaţional Chişinău şi ai cătorva companii aeriene, potrivit şefului interimar al Direcţiei de Securitate Internă din cadrul Minister ului de Interne, Ion Berbinschi.

Â

VIA BUDAPESTA. "Prin intermediul Aeroportului din Chişinău, cu folosirea diferitor mecanisme delictuoase, sunt traficaţi sistematic cetăţeni ai Republicii Moldova", a spus Berbinschi. El a precizat că cetăţenii moldoveni părăsesc Republica Moldova in baza paşapoartelor, dar la Budapesta se intălnesc cu un curier care le distribuie buletine de identitate romăneşti. Imigranţii moldoveni prezintă paşapoartele moldoveneşti şi buletinele romăneşti autorităţilor germane de pe aeroportul din Frankfurt, care ştiu că dubla cetăţenie este permisă in Republica Moldova şi sunt astfel duşi in eroare. Cetăţenii moldoveni se indreaptă apoi spre diferite state europene, a subliniat Berbisnchi.

Â

TARIFE. Potrivit oficialului moldovean, autorităţile de pe aeroporturile din Frankfurt şi Istanbul au reţinut mai mulţi cetăţeni moldoveni care ar fi avut acte false. Funcţionarii corupţi pretindeau o taxă de 4.000 de euro de persoană celor care voiau să părăsească ţara şi 800 de euro doar pentru serviciile oferite in incinta aeroportului din Chişinău, a declarat Berbisnchi.

Buletinele romăneşti şi cele din ţările baltice erau falsificate pe teritoriul Republicii Moldova, aeroporturile din Budapesta, Istanbul şi Praga fiind preferate ca puncte de tranzit. Berbinschi susţine că funcţionarii vizaţi de anchetă au fost implicaţi şi in contrabandă cu valută străină, favorizănd recent scoaterea din ţară a circa 210.000 dolari americani.    Â

×
Subiecte în articol: externe