x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Familia defunctului preşedinte al Poloniei acuză Moscova de catastrofa aviatică de lângă Smolensk

Familia defunctului preşedinte al Poloniei acuză Moscova de catastrofa aviatică de lângă Smolensk

18 Ian 2011   •   11:28

Familia preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, care şi-a pierdut viaţa la 10 aprilie 2010 în catastrofa aviatică de lângă Smolensk, împreună cu soţia sa Maria şi alţi 94 de cetăţeni polonezi, consideră în continuare că 'accidentul a fost orchestrat de Moscova', relatează postul de televiziune polonez TVN24 şi agenţia rusă de presă RIA Novosti.

Raportul final al Comitetului interstatal pentru aviaţie (MAK) de la Moscova privind cauzele accidentului de lângă Smolensk nu numai că nu le-au convins pe rudele lui Kaczynski că de vină ar fi piloţii polonezi, dimpotrivă, le-a consolidat atitudinea antirusească - notează RIA Novosti, citată de Agerpres.

'Ipoteza unui complot privind asasinarea preşedintelui polonez pare astăzi mai credibilă decât oricând' - a comentat luni pentru presa poloneză Marcin Dubieniecki, soţul şi reprezentantul Martei Kaczynski-Dubieniecki, singura fiică a cuplului Kaczynski decedat în accident.

'Sunt mai multe semne care arată că ruşii şi-ar fi dorit să-l omoare pe Lech Kaczynski' - a declarat Marcin Dubieniecki canalului de televiziune TVN24. 'Spun aceste lucruri în calitate de reprezentant al Martei Kaczynski'- a subliniat el, enumerând printre motivele pentru care Rusia dorea moartea preşedintelui Kaczynski posibila lui victorie în alegerile prezidenţiale, reacţia la evenimentele din august 2008 din Georgia, politica Poloniei în cadrul UE.

Dubieniecki a acuzat MAK, care s-a ocupat de investigarea accidentului, în ascunderea unor fapte importante, cum ar fi încercarea piloţilor cu 22 de secunde înainte de accident de a renunţa la aterizare şi de a redresa înălţimea aparatului de zbor. Această tentativă a eşuat, deoarece echipajul Tu-154M nu dispunea de date veridice despre înălţimea de zbor a avionului şi poziţia acestuia în raport cu pista, susţine ginerele defunctului preşedinte polonez, citat marţi de The Daily Telegraph.

Mult mai dur în declaraţii a fost fratele geamăn al preşedintelui mort, Jaroslaw, care a declarat că raportul final al MAK privind cauzele catastrofei este o 'batjocură' la adresa Poloniei.

Preşedintele polonez în exerciţiu Bronislaw Komorowski a fost de părere că ancheta MAK a fost efectuată cu erori, deşi nu a pus sub semnul întrebării principalele concluzii ale anchetei. Indirect, a acuzat partea rusă de accident şi ministrul polonez de interne Jerzy Miller, el fiind de părere că, în condiţiile meteorologice date, turnul de control rusesc trebuia să interzică aterizarea, sub orice formă, a aeronavei oficiale poloneze.

De altfel, Polonia a anunţat că va da publicităţii marţi înregistrările discuţiilor controlorilor ruşi de trafic aerian de la turnul de control de pe aeroportul militar Severnîi de lângă Smolensk înainte de prăbuşirea Tu-154M, după cum relatează media de la Varşovia.

Oficial, Ministerul polonez de Interne nu a anunţat publicarea înregistrărilor, ci doar o conferinţă de presă la ora locală 14:00 cu participarea ministrului Jerzy Miller, responsabil de ancheta Poloniei a accidentului aviatic din vestul Rusiei.

Aeronava preşedintelui polonez Lech Kaczynski - Tu-154 - s-a prăbuşit la 10 aprilie, lângă Smolensk, în timpul manevrei de aterizare în condiţii de vizibilitate redusă din cauza ceţii dense. Toţi cei 96 de ocupanţi ai avionului - 88 de înalţi oficiali plus 8 membri ai echipajului - au murit. Delegaţia oficială poloneză urma să participe la o ceremonie comemorativă la Katyn, unde în 1940, la ordinul lui Stalin, au fost executaţi mii de militari polonezi.

×