x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Familia unui hoţ ucis de cei pe care îi jefuia primeşte compensaţii de 270.000 de dolari

Familia unui hoţ ucis de cei pe care îi jefuia primeşte compensaţii de 270.000 de dolari

27 Aug 2011   •   07:38

Este stiut lucru ca proprietatea e sfanta in Statele Unite si ca, in multe state, ea poate fi aparata cu arma in mana.

Decizia unui juriu din El Paso (Colorado, SUA) arata insa ca exista si limite in apararea dreptului de proprietate.

Dupa un proces ce a durat doua saptamani si dupa aproape trei zile de deliberare, juriul a decis ca patronul unui parc auto sa-i plateasca 269.500 de dolari compensatii fiicei de 3 ani a celui pe care l-a ucis prin impuscare, in aprilie 2009, pentru ca a sarit gardul proprietatii sale, cu intentia de a fura.

Bunicii fetitei si parintii lui Robert Johnson Fox l-au dat in judecata pe Jovan Milanovic, pretinzand ca acesta a planificat o ambuscada mortala, desi ar fi avut ocazia de a reclama furtul la politie, informeaza Colorado Springs Gazette.

Fox si un amic al acestuia, Brian Corbin, au sarit gardul parcului auto, cu gandul de a fura ce apucau, iar apoi sa vanda ce furau, pentru a-si procura droguri. Amandoi se aflau sub influenta drogurilor. Au fost vazuti de Milanovici, care a pornit, inarmat, spre ei, impreuna cu o ruda a sa. Mai sprinten, Corbin a reusit sa fuga, sarind pe o masina si de acolo peste gard. El a auzit patru focuri de arma si un glont care i-a suierat pe la ureche. Fox n-a avut aceeasi bafta, fiind nimerit in inima.

In raportul politistilor care au anchetat cazul s-a aratat ca Fox avea asupra sa doua cutite, dar nu le-a folosit pentru a-l ameninta pe Milanovici sau pe rudele acestuia.

Milanovici a emigrat din fosta Iugoslavie in Statele Unite, ca refugiat de razboi, in 1998. El statea de paza cu arma in mana, dupa ce hotii ii calcasera proprietatea, cu o saptamana inainte de impuscarea lui Fox si furasera chei de la masini si de la cladiri, iar ulterior casetofoane din masini. Milanovici chiar ii anuntase pe politisti ca ii va impusca pe cei care vor mai veni sa fure de pe proprietatea sa.

Conform legilor statului Colorado, utilizarea armelor este admisa doar in cazul in care respectivul este incredintat 'in mod rezonabil', ca viata sau integritatea fizica ii sunt amenintate.

Apararea drepturilor de proprietate cu arma in mana se aplica in Colorado proprietatilor persoanelor fizice, nu si firmelor.

Totusi, Milanovici nu a fost incriminat penal.

×