"Mai puternic ca oricând". Aşa este descris premierul italian Silvio Berlusconi într-o analiză a AFP, la o zi după ce principalul său rival, Walter Veltroni, a demisionat de la şefia partidului.
În haosul creat de demisia-şoc a lui Veltroni, Berlusconi nu are decât de câştigat. În timp ce formaţiunea de stânga Partidul Democrat se vede "decapitată", el îşi consolidează poziţia, explică profesorul de ştiinţe politice Roberto D’Alimonte. "N-a fost atât de puternic din 1994, când a intrat în politică", mai spune D’Alimonte. Practic, în cele 10 luni de când a revenit la putere, Berlusconi a reuşit să îşi neutralizeze toţi potenţialii rivali. Criza stângii italiene a fost declanşată o dată cu demisia suprinzătoare a lui Veltroni, care a depus armele în urma înfrângerii zdrobitoare a canditatului partidului la regionalele din Sardinia. Victorios a ieşit un personaj practic necunoscut, scos din mânecă de premier. Cât despre programul electoral al acestuia, a fost de ajuns ca Berlusconi să se deplaseze de cinci ori în insulă ca să-i convingă pe alegători. O dovadă în plus că fascinaţia pe care premierul o exercită asupra maselor este încă puternică. Un sondaj recent îl creditează pe "Il Cavaliere" cu susţinerea a 55% dintre italieni. "Berlusconi e un caz unic în Europa. Se află la apusul carierei dar are încă multă putere", este de părere politologul francez Marc Lazar. În aceste condiţii, crede el, doar o agravare a crizei şi creşterea alarmantă a şomajului l-ar putea ameninţa pe omul politic care domină de 15 ani, de la putere sau din opoziţie, viaţa politică din Peninsulă, fiind şi cel mai bogat om din Italia, şi deţinătorul unui imperiu media.
Consolidarea puterii lui Berlusconi nu este privită cu ochi buni în Italia, unde se vorbeşte despre un "dezechilibru democratic".
Citește pe Antena3.ro