x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fara imigranti

Fara imigranti

04 Feb 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
Liderul Partidului Conservator britanic, Michael Howard, urmasul unui imigrant roman, si-a anuntat intentia de a retrage regatul din Conventia Natiunilor Unite pentru Refugiati. Laburistii il considera un urmas al Ku Klux Klan-ului.

Michael Howard, acuzat de rasism

Partidul Conservator din Marea Britanie vrea sa elimine problema imigrantilor in cazul in care va veni la guvernare. Presedintele conservatorilor propune o lege care, daca ar fi fost in vigoare in anii ’30, i-ar fi impiedicat parintii sa se stabileasca in Regatul Unit.
ANCA ALEXE

ASPRU. Liderul conservator este acuzat de reprezentantii forurilor internationale ca incearca sa patrunda din nou in era lui Hitler
Partidul Conservator britanic a anuntat ca, in cazul in care va castiga alegerile, va retrage Marea Britanie din Conventia Natiunilor Unite pentru Refugiati, introdusa in 1951 si le va interzice refugiatilor sa mai ceara adapost la granita Marii Britanii. Reprezentantii Comisiei pentru Refugiati a Natiunilor Unite (UNHCR) sustin ca noua politica va slabi intregul sistem international de protectie a refugiatilor.

Un Guvern alcatuit din conservatori va introduce o cota anula de refugiati "adevarati", care vor fi primiti in Anglia si vor fi ocrotiti de Comisia pentru Refugiati a Natiunilor Unite (UNHCR).

HAOS. "Daca vom adopta aceasta politica, adevaratii refugiati vor avea sanse mult mai mari sa fie adapostiti si acceptati pe teritoriul Marii Britanii", a declarat Michael Howard. In replica, Rupert Colville, purtatorul de cuvant al UNHCR, a spus ca "nici un stat nu a mai dorit pana acum sa se retraga din Conventia Refugiatilor, conventie care dateaza din 1951. Daca britanicii chiar au de gand sa faca acest lucru, s-ar putea sa nu aiba rezultate foarte bune. La un moment dat si alte state vor dori sa iasa, sistemul va fi distrus si se va produce un haos. Nu are nici un sens".

Colville a precizat ca numarul refugiatilor din Europa a scazut in comparatie cu anii trecuti, iar daca statele europene se vor retrage din conventie, numarul lor va creste. Mai mult, Colville a criticat si decizia conservatorilor cu privire la cota anuala de refugiati.

In timp ce Michael Howard declara ca Marea Britanie va putea accepta 15.000 mii de refugiati adevarati pe an de la UNHCR, o data cu modificarea legii imigratiei in Marea Britanie, Rupert Colville a afirmat ca "liderul conservator incearca sa patrunda din nou in era lui Adolf Hitler".

AVERTISMENT. Planul a fost condamnat si de catre executivul Uniunii Europene. Friso Roscam-Abbing, putatorul de cuvant al Comisarului european al Justitiei, Franco Frattini, a apreciat ca aceasta politica nu se desfasoara sub normele Uniunii Europene. Orice legislatie care isi bate joc de legile UE va avea ca urmare un proces si un avertisment asupra tarii respective.

Totodata, conservatorii au declarat ca vor pazi 24 de ore din 24 granitele pentru a combate imigratia ilegala si le vor acorda prioritate numai celor care "folosesc" statului englez. Chiar si regulile cu privire la casatoria falsa vor fi modificate drastic.

Liderul conservatorilor a recunoscut contributia pe care imigrantii au adus-o de-a lungul generatiilor, dar a spus ca Anglia nu ii poate primi chiar pe toti cei care vor sa vina aici. "Practic sunt milioane de oameni care vor sa vina sa munceasca sau sa locuiasca aici. Nu-i puteam lua pe toti. Peste 16. 000 de oameni se stabilesc anual in Marea Britanie. Faptul ca vreau sa controlez imigratia nu ma face rasist".

NEDUMERIRI

"Nici un stat nu a mai dorit pana acum sa se retraga din Conventia Refugiatilor, conventie care dateaza din 1951. Daca britanicii chiar au de gand sa faca acest lucru, s-ar putea sa nu aiba rezultate foarte bune. La un moment dat si alte state vor dori sa iasa, sistemul va fi distrus si se va produce un haos. Nu are nici un sens" - Rupert Colville, purtatorul de cuvant al UNHCR

REACTII
Trevor Philips, presedintele Comisiei pentru Egalitatea Rasiala, a declarat ca Michael Howard nu a facut decat sa le deschida rasistilor niste usi prin intermediul carora pot contribui la construirea acestei politici. Pe de alta parte, Shami Chakrabarti, directorul grupului Libertatea, organizatie civila de dreapta, a spus ca "acea cota anuala poate fi folosita drept momeala pentru a pescui, nu pentru a proteja umanitatea". In ceea ce priveste parerea Partidului Laburist, liderii acestuia au ramas fara cuvinte, dar cu speranta ca planurile elaborate de ei lor vor fi prezentate, la randul lor, ministerului. Sion Simon, reprezentant al Partidului Laburist in Parlament, a apreciat ca "politica lui Michael Howard nu este foarte departe de cea a controversatului Ku Klux Klan".

"Eu provin dintr-o familie de imigranti, deci inteleg care e situatia, insa este mult mai important sa fim corecti. Controlul asupra imigratiei este esential pentru un stat. Sistemul este complet distrus, iar eu nu vreau decat sa-l pun pe picioare", a spus Howard.
×