x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FARC au ]ncercat să-şi procure rachete sol-aer ruseşti

FARC au ]ncercat să-şi procure rachete sol-aer ruseşti

13 Iul 2009   •   00:00

Forţele Armate Revoluţionare din Columbia au încercat să achiziţioneze circa 20 de rachete sol-aer de fabricaţie rusească, de tip IGLA-S24, cu o rază de acţiune de şase kilometri, prin intermediul unor contacte în Venezuela.



Potrivit cotidianului columbian El Tiempo, citat de AFP, membri din cadrul Guvernului "cu responsabilităţi foarte înalte" au dat asigurări că, potrivit unor informaţii fiabile, FARC ar fi încheiat o tranzacţie în vederea achiziţionării acestor arme.

Potrivit El Tiempo, serviciile de informaţii columbiene au putut stabili că trei reprezentanţi ai FARC din străinătate au făcut schimb de informaţii cu privire la aceste rachete în decembrie 2008, şi că servicii de informaţii străine erau, de asemenea, la curent cu aceste eventuale negocieri.

Luciano Martin, cunoscut şi ca Ivan Marquez, unul dintre membrii biroului politic, ar fi fost însărcinat cu purtarea acestor negocieri, precizează cotidianul, amintind că acesta s-ar afla în Venezuela, potrivit serviciilor de spionaj.

"Până la această dată, nu există nicio confirmare cu privire la sosirea" acestor arme pe teritoriul columbian, precizează cotidianul, iar "ameninţare potenţială a fost prezentată piloţilor forţelor aeriene şi terestre".

Armata columbiană, care s-a consolidat foarte mult de la venirea la putere, în 2002, a preşedintelui Alvaro Uribe, datorează superiorităţii sale aeriene o parte dintre succesele sale în faţa trupelor de gherilă din cadrul FARC, care ar cuprinde în continuare între 6.000 şi 10.000 de combatanţi, potrivit unor estimări.

O sursă guvernamentală a declarat pentru cotidian că tranzacţia este cunoscută la Caracas, care a promis să "efectueze o anchetă asupra acestui subiect".

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe