Cea mai importanta restructurare a serviciilor speciale americane de la sfarsitul Razboiului Rece incoace s fost votata ieri de Congresul SUA.
IRINA CRISTEA
Propunerile, menite sa previna atacuri similare celor din 11 septembrie 2001, au primit aprobarea Camerei Reprezentantilor si a Senatului, urmand sa devina legi dupa ce presedintele George W. Bush le va semna. Ele au starnit discutii aprinse in SUA, pentru ca dau, practic, peste cap actualul mod de functionare si felul in care sunt administrate serviciile secrete.
SEF UNIC. Potrivit documentelor adoptate ieri, o singura persoana va avea rolul de a coordona activitatea Agentiei Centrale de Informatii (CIA) si a Biroului Federal de Informatii (FBI). Functia sa va fi de director al serviciilor speciale nationale, adica a celor 15 agentii de spionaj, al caror buget este estimat la miliarde de dolari.
MASURI. De asemenea, se vor pune bazele unui centru national antiterorism, numarul granicerilor va creste cu 10.000 in urmatorii cinci ani, iar aparatura de scanare a bagajelor va fi imbunatatita. O serie de masuri foarte contestate vor afecta insa cetatenii de rand si pe cei care doresc sa intre pe teritoriul Statelor Unite. Astfel, autoritatile care se ocupa de anchetarea unor persoane suspecte de activitati teroriste vor avea puteri sporite, ceea ce inseamna ca drepturile persoanelor asupra carora planeaza astfel de banuieli vor fi mai mici decat ale altor cetateni americani. De exemplu, anchetatorii care se ocupa de astfel de cazuri trebuie sa foloseasca aparatura de inregistrare si sa ii urmareasca mult mai indeaproape pe suspecti. In plus, conditiile de acordare a vizei de intrare in America vor deveni mai aspre. Practic, aproape toti strainii care solicita viza vor trebui sa treaca de interviuri fata in fata pentru a se reduce riscurile ca in tara sa se infiltreze teroristi.
EFECT 11 SEPTEMBRIE 2001. Procesul de restructurare survine publicarii, de catre o comisie speciala, a concluziilor anchetei privind evenimentele din 11 septembrie. Documentul a aratat ca serviciile speciale nu au reusit sa comunice si sa faca schimb de informatii, in mare parte din cauza birocratiei si a concurentei dintre ele.Citește pe Antena3.ro