x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Faţa zdrobită a unui bărbat va fi reconstruită cu ajutorul unei imprimante 3D

Faţa zdrobită a unui bărbat va fi reconstruită cu ajutorul unei imprimante 3D

19 Noi 2013   •   13:43
Faţa zdrobită a unui bărbat va fi reconstruită cu ajutorul unei imprimante 3D

Faţa pe jumătate zdrobită a unui bărbat care a suferit un accident de motocicletă va fi reconstruită de medicii din Marea Britanie folosindu-se şabloane şi bucăţi de titan realizate cu ajutorul unei imprimante 3D în aşa fel încât jumătatea deteriorată să fie în perfectă simetrie cu jumătatea rămasă intactă a chipului, scrie Daily Mirror.

Echipa de chirurgi de la Spitalul Morriston, din oraşul Swansea, a folosit o tomografie craniană a pacientului pe care a trimis-o unui centru de printare 3D din Belgia.

Chirurgii vor trebui să spargă şi să decupeze mai multe oase faciale, în timpul procedurii. Pentru ca tăieturile să fie corecte, aceştia vor folosi şabloane scoase la imprimanta 3D. De asemenea, pentru reconstucţia facială, aceştia vor folosi plăci de titan, scoase la aceeaşi imprimantă, care sunt în perfectă simetrie cu cealaltă jumătate a feţei pacientului.

Deşi operaţia nu a fost încă realizată, procedura este considerată atât interesantă încât o simulare computerizată a acesteia, împreună cu datele tehnice, vor fi prezentate într-o expoziţie la Muzeul de Ştiinţă din Londra.

Peter Evans, manager al unei clinici de reconstrucţie buco-maxilo-facială care este implicată în proiect, spune că pacientul va arăta la fel ca înainte de accident, după procedură.

"Am făcut până în prezent totul, mai puţin operaţia. Conceptul operaţiei a fost proiectat digital şi sperăm să îl aplicăm cât de curând. Simetria facială a pacientului va fi restabilită şi acesta îşi va putea relua viaţa normală", a declarat Evans. 

×