x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Favorita fără popularitate

Favorita fără popularitate

de Irina Stoica    |    05 Aug 2016   •   08:35
Favorita fără popularitate
Sursa foto: ANDREW GOMBERT/EPA

Pentru Hillary Clinton, care a primit votul de încredere al democraţilor şi este candidatul acestora la preşedinţia Statelor Unite, adversarul în cursa către Casa Albă nu va fi doar redutabilului Donald Trump ci şi propria imagine.

Hillary va trebui să se autodepăşească şi să îi convingă pe alegători nu doar că e competentă şi bine pregătită, ci şi că este o persoană agreabilă. Pentru că americanii nu prea o plac pe doamna Clinton. Iar o echipă de psihologi a încercat să afle de ce
 

„Ai încredere în cineva care îţi sare în ajutor fără să pună întrebări, nu în cineva care evaluează toate argumentele pro şi contra înainte de a o face”. Este fraza prin care doi cercetători de la Universitatea Yale, Jillian Jordan şi David Rand, au încercat să rezume de ce Hillary Clinton pierde puncte importante pentru alegători în comparaţie cu Donald Trump.

Atitudinea ei calculată, senzaţia că analizează şi controlează totul, sunt într-un contrast aproape strident cu stilul şi comportamentul pasional al candidatului republican. Hillary are experienţa a 20 de ani de Primă Doamnă (a statului Arkansas şi apoi a statelor Unite), fiind apoi senator şi secratar de Stat. E posibil ca Barack Obama să nu fi exagerat când a spus că ea este cel mai calificat candidat la preşedinţie din istoria Statelor Unite.

Dar asta nu o face deloc cel mai popular. Trump şi-a construit renumele treptat, dar a cucerit prim-planul cu emisiunea „Ucenicul” şi a devenit individul care spune: „Eşti concediat!” Nu a deţinut vreo funcţie publică, nu a făcut politică, şi-a schimbat părerea de multe ori despre orice şi a dovedit, nu o dată, că nu deţine toate informaţiile înainte să deschidă gura.

Cercetătorii de la Human Cooperation Laboratory al Universităţii Yale sugerează că Trump ar putea să o învingă tocmai pentru că e perceput drept un individ impulsiv, care nu stă să cântărească amănunţit fiecare cuvânt şi fiecare gest. Pentru asta, el îi face pe oameni să aibă încredere în el. Prin contrast, stilul foarte calculat al lui Hillary, un atu indiscutabil în funcţiile publice pe care le-a deţinut, a devenit o slăbiciune în campania electorală. Oamenii nu au încredere în ea tocmai pentru că pare să deţină controlul în permanenţă.

„Publicul percepe oamenii calculaţi drept oameni dispuşi să trădeze pentru preţul corect”, spun cercetătorii. Marele avantaj al lui Donald Trump este, potrivit evaluării psihologilor, stilul său deschis şi faptul că se lasă mereu pradă emoţiilor. Face scandal, dă replici dure, gesticulează intens, e spontan. Faptul că e impulsiv îi atrage pe cei care cred în aceleaşi valori. În acelaşi timp, îi îndepărtează pe ceilalţi. Hillary Clinton nu le este prea simpatică nici celor care au aceleaşi opinii şi valori cu ale ei.

„Senzaţia oamenilor este că Hillary ar putea abandona aceste valori dacă miza devine prea mare. Dacă vrea să câştige alegerile, ea trebuie să îi convingă pe alegători că în toate calculele pe care le face nu pune pe primul plan propriul interes, ci pe cel al votanţilor. Altfel, socoteala va fi pe minus”, spun psihlogii Jillian Jordan şi David Rand.

×
Subiecte în articol: hillary clinton donald trump alegeri sua