x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FBI a dat cu "bolidul” printre mafioţi: 127 de membri ai Cosa Nostra, arestaţi în SUA

FBI a dat cu "bolidul” printre mafioţi: 127 de membri ai Cosa Nostra, arestaţi în SUA

de Anca Aldea    |    21 Ian 2011   •   21:41
FBI a dat cu "bolidul” printre mafioţi:  127 de membri ai Cosa Nostra, arestaţi în SUA
Sursa foto: /Reuters

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a arestat 127 de membri ai Cosa Nostra, într-una dintre cele mai ample operaţiuni din istoria agenţiei, la care au participat peste 800 de ofiţeri. Arestările au avut loc în nord-estul SUA (New York, New Jersey şi Rhode Island) şi au fost operate în dimineaţa zilei de joi, informează Voice of America. Potrivit procurorului general, Eric Holder, împotriva acestor persoane, care provin din şapte organizaţii mafiote italiano-americane, au fost formulate mai multe acuzaţii, inclusiv de trafic de droguri, şantaj şi crimă. Una dintre acuzaţii se referă la asasinarea, în 1993, a lui Joseph Scopo, important membru al familiei Colombo, împuşcat cu sânge rece în Parcul Ozone din Queens (New York).

Janice Fedarcyk, şeful biroului FBI din New York, a ţinut să precizeze că persoanele arestate aparţin inclusiv "Celor cinci familii”, o organizaţie afiliată mafiei siciliene. Au ajuns cu cătuşe la mână oameni importanţi, cu nume celebre – din Familia Decavalcante (ai cărei membri au servit ca model celebrului serial "The Sopranos”, după cum scrie Washington Post), precum şi din familiile Colombo şi  Gambino.

Au fost arestaţi Andrew Russo (76 de ani), presupus şef de clan, membru al familiei Colombo; Richard Fusco (74 de ani), reputat consilier al familiei Colombo; Luigi Manocchio (83 de ani), fost şef de clan al Cosa Nostra, filiala New England; Benjamin Castellazzo (73 de ani), membru al familiei Colombo; Joseph Corozzo (69 de ani), consilier al familiei Gambino; şi mulţi alţii. "Mulţi dintre aceşti indivizi au mare greutate în grupurile mafiote. Credeţi că mafia va dispare ca urmare a operaţiunii de amploare a FBI? Bineînţeles că nu! Mafioţii au capacitatea să se schimbe în funcţie de timpurile pe care le trăiesc”, a declarat, pentru Washington Post, Robert J. Catelli, fost anchetator, specializat în crima organizată.

Monitorizarea mafioţilor a durat mai mulţi ani, timp în care anchetatorii au colaborat cu martori importanţi, asupra cărora au fost "plantate” sisteme sofisticate de urmărire şi ascultare. Cu toate că ampla operaţiune de joi vine să destabilizeze, potrivit unor surse, uriaşa Cosa Nostra, lupta împotriva mafiei va continua, a promis Eric Holder.

Profesorul Jay Albanese, de la Universitatea Virginia, a declarat pentru Washington Post că, din 1985 până în prezent, între 7.000 şi 8.000 de persoane din crima organizată, inclusiv din mafia rusă, au ajuns în închisorile americane. Potrivit expertului, arestările în masă sunt menite să întărească poziţia FBI, precum şi capacitatea agenţiei de a recruta foşti mafioţi pentru a-i folosi ulterior la operaţiuni masive de urmărire şi arestare a altora. "Dacă îi închidem în celule diferite, fiecare va fi doritor <> şi să încheie o înţelegere pentru că, oricum, prietenii lor cei mai buni au ajuns şi ei după gratii”, a adăugat Albanese.

Acuzaţiile împotriva unor familii cu nume ca Gambino sau Colombo reamintesc de filmele despre mafia, odată foarte populare. Dimensiunea şi gravitatea acuzaţiilor care se referă la infracţiuni din anii 1980 şi 1990 şi la o crimă comisă în Queens, New York, în 2002, demonstrează că mafia, supranumită La Cosa Nostra, nu este încă învinsă de autorităţi, că mafia nu este o legendă, ci o realitate întunecată. La Cosa Nostra continuă să opereze, întrucât recrutează noi membri în ceea ce este o organizaţie de tip aproape militar. Potrivit Rador, experţii în mafia spun, totuşi, că succesul FBI a slăbit în mod serios clanurile crimei organizate, ai căror membri au fost arestaţi în număr mare, începând cu mijlocul anilor 1980. Raidurile FBI şi ale poliţiei au fost cele mai recente dintr-o serie de arestări în masă, o tactică despre care experţii spun că a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani. Analiştii în domeniul crimei organizate spun că arestările în masă sunt destinate să refacă ceea ce odată au fost cele mai eficiente tactici ale FBI: recrutarea celor care vor să părăsească mafia. 85 din cei puşi sub acuzare într-o curte federală din Brooklyn sunt membri ai clanului Decavalcante, amplu recunoscut că ar fi fost sursa de inspiraţie pentru seriale de televiziune ca "The Sopranos". Alţii, ca Andrew Russo, de 76 de ani, şeful străzii al clanului Colombo şi Richard Fusco, de 74 de ani, care aparţine aceluiaşi clan, reamintesc de celebrul film "Naşul". Mulţi dintre cei arestaţi sunt membri foarte importanţi ai mafiei.

×