x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Febra financiară cuprinde băncile japoneze

Febra financiară cuprinde băncile japoneze

20 Noi 2008   •   00:00

Deşi părea că tensiunile economice mondiale nu afectează băncile japoneze, intrarea în recesiune a acestui stat şi expunerea la creditele împărţite celor care nu şi le permit au adus băncile sale în situaţia de a nu avea bani.




După ce Mitsubishi UFJ, cea mai mare bancă japoneză, a investit 9 miliarde de dolari în Morgan Stanley, iar Nomura a cumpărat pentru 2 miliarde de dolari unităţile Lehman Brothers din Asia, India, Orientul Mijlociu şi Europa, acum a venit rândul lor să ceară investitorilor sume uriaşe pentru a trece peste criză.

Mitsubishi UFJ Financial Group, cea mai mare bancă japoneză, vrea să îşi mărească capitalul cu 9,3 miliarde de dolari, mai mult decât oricare altă bancă, după ce pierderile din obligaţiuni şi achiziţiile din străinătate au dus la un minus de 14 miliarde de dolari. Banca a raportat pe ultimul trimestru fiscal pierderi de 674 milioane de dolari, comparativ cu profitul de 131 de milioane de dolari din aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe lângă acestea, banca şi-a rescris activele contabile în minus cu 1,8 miliarde de dolari din cauza crizei creditelor, puţin totuşi dacă stăm să comparăm cu cele 96 de miliarde de dolari ale Wachovia şi 65 de miliarde de dolari ale Citigroup. Compania va vinde un miliard de acţiuni, din care 634,8 milioane vor fi nou-emise, pentru a face rost de bani. Următoarea pe listă este Sumitomo Mitsui, a treia bancă japoneză după venituri, care are de gând să vândă obligaţiuni preferenţiale, în valoare de 4,1 miliarde de dolari, pentru a-şi creşte capitalul. Obligaţiunile nu vor fi convertibile în acţiuni.

Sumitomo a investit în iulie 747 milioane de dolari în banca britanică Barclays. Între timp, scăderea pieţelor din ultima perioadă a făcut ca acţiunile cumpărate în vară să îşi reducă valoarea la jumătate, după ce Barclays a hotărât să vândă o treime din acţiuni către investitori din Orientul Mijlociu pentru a face rost de alţi bani. Mizuho Financial este o altă bancă japoneză. Aceasta a pierdut 7,1 miliarde de dolari în urma investiţiilor în obligaţiuni garantate ipotecar în SUA. Ca urmare, Terunobu Maeda, directorul general al Mizuho, a anunţat recent că va ridica 3,1 miliarde de dolari de la investitori ca mărire de capital prin vânzarea de obligaţiuni preferenţiale.

De asemenea, Nomura se află şi ea sub presiune, după ce a înregistrat şi ea în trimestrul iulie- septembrie pierderi de 785,6 milioane de dolari, mult peste previziunile analiştilor.

Mitsubishi UFJ a pierdut de la începutul acestui an 48% din capitalizare, Mizuho a scăzut cu 57%, iar Sumitomo Mitsui cu 62%, potrivit Bloomberg.

Produsul intern brut al Japoniei a scăzut cu 0,4% în cele trei luni care s-au încheiat în septembrie, după ce s-a contractat cu 3,7% în perioada anterioară.

Numărul companiilor japoneze care au intrat în faliment a crescut cu 14% până la 1.231 în luna octombrie, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007. Acestea au acumulat datorii de 10,1 miliarde de dolari, dublu faţă de octombrie 2007.

×
Subiecte în articol: externe miliarde dolari