Preşedintele viitoarei Comisii Europene, Jean Claude Juncker, a reuşit să întrunească numărul de nouă femei din totalul de 28 de posturi de comisar, cât a fost şi în Comisia care este pe cale să-şi încheie mandatul, a anunţat joi purtătoarea sa de cuvânt, transmite AFP.
"Juncker dispune acum de nouă femei candidate", a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt Natasha Bertaud.
Preşedintele viitoarei Comisii continua joi audierea candidaţilor, lista oficială a comisarilor urmând să fie făcută publică vineri.
Iniţial, Jean Claude Juncker nu putea conta decât pe patru femei între cei 28 de comisari, câte unul din partea fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Dar Parlamentul European, cu socialiştii în frunte, a ameninţat că va respinge o formulă prea puţin paritară.
Primele patru femei din echipa lui Juncker au fost Federica Mogherini, ministrul italian de externe, desemnată săptămâna trecută pentru a deveni şefa diplomaţiei UE, bulgara Kristalina Gheorghieva, comisar în exerciţiu pentru acţiune umanitară, suedeza Cecilia Malmstroem, comisar în exerciţiu pentru ffaceri interne, şi Vera Jourova, ministrul ceh pentru dezvoltare regională.
Jean-Claude Juncker a făcut presiuni asupra mai multor ţări pentru a obţine o personalitate feminină. Eforturile sale au dat rezultat, întrucât cinci noi state membre au propus o femeie, în special România, care şi-a schimbat în ultimul moment candidatul, renunţând la Dacian Cioloş, comisar în exerciţiu pentru agricultură, în favoarea eurodeputatei Corina Creţu.
Juncker le-a promis posturi importante ţărilor care acceptă să trimită o femeie la Bruxelles.
Celelalte candidate sunt din partea Belgiei - eurodeputata Marianne Thyssen, a Danemarcei - ministrul economiei, Margrethe Vestager, a Poloniei - vicepremierul Elzbieta Bienkowska, şi a Sloveniei - premierul în exerciţiu Alenka Bratusek.
Noua echipă se anunţă mai "politică" decât cea precedentă, cu cinci foşti şefi de guvern, 13 miniştri sau foşti miniştri, şase comisari în exerciţiu şi câţiva deputaţi europeni. Pe listă nu figurează niciun înalt funcţionar.
Totodată, pentru a reflecta situaţia politică din cele 28 de state membre, din viitoarea Comisie trebuie să facă parte 14 reprezentanţi ai PPE (dreapta creştin-democrată şi centru-dreapta), un conservator britanic, opt socialişti şi social-democraţi şi cinci liberali, mai menţionează France Presse.