x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii strâng lațul! Femeile afgane nu mai au voie acum să viziteze parcul național

Talibanii strâng lațul! Femeile afgane nu mai au voie acum să viziteze parcul național

de Redacția Jurnalul    |    28 Aug 2023   •   22:45
Talibanii strâng lațul! Femeile afgane nu mai au voie acum să viziteze parcul național
Sursa foto: Hepta

Parcul Național Band-e-Amir din Afganistan era cunoscut pentru că a angajat primele femei pădurari din țară. Acum, femeile nu vor avea voie nici măcar să îl viziteze, cu atât mai puțin să lucreze acolo, în timp ce talibanii își consolidează dominația represivă asupra țării, potrivit CNN.

Ministrul afgan pentru propagarea virtuții și prevenirea viciilor din Afganistan, Mohammad Khalid Hanafi, a anunțat sâmbătă că femeile nu vor mai putea vizita parcul situat în provincia centrală Bamiyan, una dintre cele mai sărace și mai puțin dezvoltate regiuni ale țării.

Înființat în 2019 de către guvernul local afgan în colaborare cu mai multe agenții internaționale, inclusiv USAID și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, parcul era considerat o oază de liniște cu lacuri de un albastru intens, înconjurate de munți.

Heather Barr, director asociat pentru drepturile femeilor la Human Rights Watch, a declarat luni,că interdicția arată cum „zidurile se închid în fața femeilor” în Afganistan.

„Nu mulțumiți că le-au privat pe fete și femei de educație, de locuri de muncă și de libera circulație, talibanii vor să le ia și parcurile și sportul și acum chiar și natura, după cum vedem din această ultimă interdicție impusă femeilor de a vizita Band-e-Amir”, a spus ea.

„Pas cu pas, zidurile se închid în jurul femeilor, fiecare casă devenind o închisoare”.

Talibanii aruncă o umbră lungă și notorie asupra provinciei Bamiyan. Locuită de o importantă minoritate musulmană șiită, a fost locul unor masacre îngrozitoare în timpul războiului civil din anii 1990 și al ascensiunii ulterioare a talibanilor.

De asemenea, a fost cândva centrul unei civilizații budiste înfloritoare în secolele al IV-lea și al V-lea. Dar, în martie 2001, talibanii au distrus două statui uriașe ale lui Buddha din Bamiyan, care au stat nestingherite timp de peste 1.500 de ani, spunând că sunt idoli care încalcă islamul.

De când au preluat din nou controlul asupra țării în august 2021, pe fondul retragerii controversate a Statelor Unite, talibanii au făcut să fie anulate decenii de progrese în domeniul drepturilor omului. Și, cu interdicții privind munc și studiile, femeile sunt în mare parte limitate la casele lor.

În Afganistan, „nu mai există libertatea femeilor”, a declarat la începutul acestei luni Mahbouba Seraj, o activistă afgană pentru drepturile femeilor și nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace 2023.

„Femeile din Afganistan sunt șterse încet-încet din societate, din viață, din tot - opiniile lor, vocile lor, ceea ce gândesc, unde se află”, a adăugat ea.

Această ultimă restricție vine la aproape o lună după ce femeilor le-a fost interzis accesul în saloanele de înfrumusețare din Afganistan, diminuându-le și mai mult libertatea, ceea ce a fost, de asemenea, o lovitură economică dură pentru familiile care se bazau pe ele pentru venituri.

Potrivit unui raport al ONU publicat în iunie, femeilor le este interzis să lucreze în majoritatea sectoarelor din afara casei și le este interzis să frecventeze băile publice, parcurile și sălile de sport. Ele trebuie să poarte o haină neagră lejeră care să le acopere fața și nu au voie să plece de acasă fără motiv și nici măcar fără un tutore de sex masculin.

Raportul a fost întocmit după o vizită de o săptămână în Afganistan de către Richard Bennett, raportorul special privind situația drepturilor omului în Afganistan, și Dorothy Estrada-Tanck, care a condus un contingent din partea grupului de lucru privind discriminarea împotriva femeilor și fetelor.

Restricțiile impuse în afara casei și greutățile economice au dus la „tensiuni semnificative” în interiorul locuințelor și la o creștere a violenței domestice, iar raportul a constatat că există „dovezi notabile” ale unei „creșteri semnificative” a căsătoriilor forțate ale fetelor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: femei afgane parc national