x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Femeile divorţate şi văduvele din Arabia Saudită vor avea propria loc carte de indentitate

Femeile divorţate şi văduvele din Arabia Saudită vor avea propria loc carte de indentitate

03 Dec 2015   •   17:17
Femeile divorţate şi văduvele din Arabia Saudită vor avea propria loc carte de indentitate
Sursa foto: FAHAD SHADEED/© FAHAD SHADEED/Reuters/Corbis

Femeile divorţate şi văduvele din Arabia Saudită vor avea propria lor carte de identitate, care le va permite să acţioneze independent de bărbaţi, a anunţat joi presa locală, preluată de 7sur7.be.

Iniţiativa le va permite femeilor să îşi înscrie copiii la şcoală şi să facă ele înseşi diferite demersuri administrative de natură familială, au adăugat ziarele.

În lipsa propriei sale cărţi de identitate, o femeie divorţată are în prezent nevoie de permisiunea fostului soţ sau, dacă acest lucru nu este posibil, de o ordonanţă a unui tribunal pentru a putea efectua demersurile dorite, scrie cotidianul Arab News. Nu s-a anunţat deocamdată nicio dată pentru intrarea în vigoare a acestei măsuri.

Presa scrie că 28% din căsătoriile din regat se sfârşesc cu divorţuri, iar 65% dintre dosarele din justiţie se referă la probleme familiale.

În Arabia Saudită bărbaţii au dreptul să aibă până la patru soţii. Femeile sunt supuse unei serii de restricţii în regatul ultra-conservator, care aplică o versiune riguroasă a islamului, Arabia Saudită fiind singura ţară din lume în care femeile nu au voie să conducă maşini. În plus, ele nu pot ieşi în public decât acoperite din cap până în picioare, nu pot lucra, călători şi nu se pot căsători fără autorizarea unui bărbat din familie sau a soţului.

În ultimii ani a început un proces timid de ameliorare a statutului femeii în societate. Astfel, peste 900 de femei saudite au lansat în cursul acestei săptămâni o campanie electorală pentru un scrutin municipal în 12 decembrie, deschis pentru prima oară candidaturii şi votului femeilor, încheie 7sur7.be.

×