x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Efecte extreme ale fenomenului meteo El Nino. Avertismentul experților pentru 2023

Efecte extreme ale fenomenului meteo El Nino. Avertismentul experților pentru 2023

de Redacția Jurnalul    |    02 Mar 2023   •   14:30
Efecte extreme ale fenomenului meteo El Nino. Avertismentul experților pentru 2023
Sursa foto: Hepta

Un fenomen meteorologic din acest an va avea efecte extreme, atrage atenția Organizația Mondială de Meteorologie (OMM), care aparține Națiunilor Unite.

Începând cu anul 2020 s-a manifestat fenomenul meteo La Nina care, deși a scăzut temperaturile la nivel global, a intensificat seceta și inundațiile. Astfel că perioada 2021-2022, vremea a fost mai călduroasă decât în tot intervalul anterior anului 2015, scrie antena3CNN

La Nina s-a încheiat și va fi înlocuit, în această vară, de un alt fenomen meteo numit El Nino, care va provoca și el fenomene extreme. 

„Impactul de împrospătare adus de La Nina a frânat temporar creşterea globală a temperaturilor, chiar dacă ultimii 8 ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată", a spus Patteri Taalas, secretarul general al OMM.

El Nino va determina o răcire a temperaturilor de la suprafața Oceanului Pacific ecuatorial central şi oriental care „riscă să alimenteze un nou vârf al temperaturilor mondiale".

OMM atrage atenția că, deși fenomenul La Nina a luat sfârșit, unele dintre efectele sale asupra precipitaţiilor ar putea să persiste din cauza duratei îndelungate a fenomenului.

El Nino şi El Nina sunt fenomene naturale care provoacă creșterea temperaturilor la nivel mondial, afectează tiparul ploilor sezoniere și provoacă fenomene climatice extreme.  La Nina se produce la fiecare 7 ani și alternează cu El Nino şi cu condiţii neutre între cele două fenomene.

Estimările arate că sunt 15% șanse ca El Nino să se manifeste în lunile aprilie-iunie, 35% în mai-iulie şi la 55% în iunie-august 2023.

„Avem nevoie de două sau trei luni pentru a formula o idee mai fiabilă despre ceea ce va urma”, a explicat Alvaro Silva, consultant al OMM.

×
Subiecte în articol: el nino el nina meteo