Începând cu anul 2020 s-a manifestat fenomenul meteo La Nina care, deși a scăzut temperaturile la nivel global, a intensificat seceta și inundațiile. Astfel că perioada 2021-2022, vremea a fost mai călduroasă decât în tot intervalul anterior anului 2015, scrie antena3CNN.
La Nina s-a încheiat și va fi înlocuit, în această vară, de un alt fenomen meteo numit El Nino, care va provoca și el fenomene extreme.
„Impactul de împrospătare adus de La Nina a frânat temporar creşterea globală a temperaturilor, chiar dacă ultimii 8 ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată", a spus Patteri Taalas, secretarul general al OMM.
El Nino va determina o răcire a temperaturilor de la suprafața Oceanului Pacific ecuatorial central şi oriental care „riscă să alimenteze un nou vârf al temperaturilor mondiale".
OMM atrage atenția că, deși fenomenul La Nina a luat sfârșit, unele dintre efectele sale asupra precipitaţiilor ar putea să persiste din cauza duratei îndelungate a fenomenului.
El Nino şi El Nina sunt fenomene naturale care provoacă creșterea temperaturilor la nivel mondial, afectează tiparul ploilor sezoniere și provoacă fenomene climatice extreme. La Nina se produce la fiecare 7 ani și alternează cu El Nino şi cu condiţii neutre între cele două fenomene.
Estimările arate că sunt 15% șanse ca El Nino să se manifeste în lunile aprilie-iunie, 35% în mai-iulie şi la 55% în iunie-august 2023.
„Avem nevoie de două sau trei luni pentru a formula o idee mai fiabilă despre ceea ce va urma”, a explicat Alvaro Silva, consultant al OMM.