"Tancuri. Poliție militarizată. Ocupație. Embargo informațional. Zonă închisă zborurilor. Într-o... suburbie. Asta este America în 2014" | "Polițiștii nu sunt soldaţi. Soldații sunt soldați. Dacă vrei să te faci soldat, înrolează-te și du-te în deșert. SUA nu este zonă de război" | "Poliția chiar are nevoie de MRAPS? Pe bune? Sunt vehicule rezistente la mine construite pentru a fi folosite în Irak".
Acestea este genul de comentarii postate de americani pe rețelele de socializare în legătură cu evenimentele din orașul Ferguson - Missouri, unde poliția a combătut cu violență extremă o revoltă populară. Localnicii s-au răsculat după ce un polițist a împușcat, sâmbătă, un tânăr de culoare, în vârstă de 18 ani, care ținea mâinile ridicate.
Președintele Barack Obama a spus, joi, că "nu există scuză pentru folosirea excesivă a forței", dar a condamnat totodată violența împotriva ofițerilor de poliție. Și procurorul general al Statelor Unite a criticat metodele poliției din Ferguson, spunând că utilizarea echipamentului și vehiculelor militare de către polițiști a trimis "un mesaj conflictual".
"Unele imagini pe care le vedem sunt o demonstrație de forță fără discernământ, cum este cazul în care trecătorii sunt opriți de polițiști care țin armele îndreptate spre ei", spune Redley Balko, care a scris două cărți despre militarizarea poliției în Statele Unite. "Aceasta devine, ușor-ușor, reacția standard a poliției în situațiile de urgență: singurul mod de a opri o mișcare populară este folosirea unei forțe copleșitoare și transformarea unor cartiere în zone supuse legii marțiale". Mare parte din echipamentul militar folosit de polițiști este distribuit secțiilor de poliţie de către Departamentul Apărării, la prețuri foarte mici - mai spune Redley, citat de BBC. Secțiile de poliție nu trebuie să plătească decât pentru transport și întreținere.
În încercarea de a calma spiritele, conducerea operațiunilor polițienești a fost încredințată joi căpitanului Ronald Johnson, șeful Politiei Autostrăzi a statului Missouri - un afro-american născut în Ferguson. Schimbarea extraordinară a fost descrisă astfel de corespondentul Washington Post: "Pe vremea asta, luni noapte, localnicii se temeau pentru viața lor. Astă seară (joi n.n.), ei își fac selfie cu polițiștii".
După cinci zile în care polițiștii, majoritatea albi, s-au luptat cu tineri majoritatea negri, noul comandant al forțelor de ordine a mers în fruntea mulțimii pe străzile orașului și a fost văzut chiar îmbrățișându-se cu diverși cetățeni întâlniți în cale. "Toți vrem să se facă justiție. Toți vrem răspunsuri", a spus căpitanul Johnson.
În cursul nopții, pe străzi a fost o atmosferă aproape de sărbătoare - relatează corespondentul BBC. Populația a simțit că ultimele evenimente le vor aduce o schimbare în comunitate. Oamenii spuneau că nu vor mai accepta că fie terorizați și umiliți de poliție.