x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fermierii furioși au înconjurat Parisul. Guvernul renunță la la reducerea subvențiilor pentru motorină. Protestele s-au extins în toată Franța

Fermierii furioși au înconjurat Parisul. Guvernul renunță la la reducerea subvențiilor pentru motorină. Protestele s-au extins în toată Franța

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2024   •   00:05
Fermierii furioși au înconjurat Parisul. Guvernul renunță la la reducerea subvențiilor pentru motorină. Protestele s-au extins în toată Franța
Sursa foto: Hepta

Guvernul francez a renunțat la planurile de a reduce treptat subvențiile de stat pentru motorina agricolă, dar acest lucru pare să nu fie suficient pentru fermierii furioși care înconjoară Parisul și care amenință în continuare să se îndrepte spre capitală cu tractoarele, relatează Reuters.

După două săptămâni de proteste care s-au extins în toată Franța, iar vineri fermierii furioși au blocat o autostradă importantă la ieșirea din Paris, premierul Gabriel Attal a anunțat o serie de măsuri pentru a reduce presiunea financiară și administrativă asupra agricultorilor.

„Am decis să ne continuăm mișcarea. Premierul Pinister nu a răspuns la toate întrebările noastre”, a declarat Arnaud Rousseau, șeful FNSEA, cel mai mare sindicat agricol din Franța, pentru postul de televiziune francez TF1.

Vorbind mai devreme într-o fermă dintr-un sat de munte, în apropiere de granița cu Spania, Attal a spus: „Vom pune agricultura mai presus de orice altceva”.

El a spus că planul de eliminare treptată a sprijinului de stat pentru motorină va fi eliminat, birocrația va fi simplificată, iar un apel va fi depus la Uniunea Europeană pentru o derogare de la normele la nivel de bloc privind terenurile în paragină.

„Vom pune capăt acestui sistem de tip Kafka”, a declarat Attal, noul prim-ministru al Franței, ca răspuns la prima mare criză din mandatul său de premier. „Vom opri această traiectorie planificată de creștere a taxei pe motorina non-rutieră”.

Attal a anunțat, de asemenea, o serie de alte măsuri menite să înăbușe tulburările în urma cărora fermierii au împrăștiat gunoi de grajd peste o clădire publică și un supermarket, au aruncat baloți de fân pe autostrăzi și au golit conținutul camioanelor care transportau produse proaspete din țările vecine.

Franța se va opune în continuare semnării acordului de liber-schimb Mercosur, despre care fermierii spun că va inunda țara cu carne și produse mai ieftine din America Latină, a declarat el. De asemenea, Franța va face presiuni pentru a ușura normele Uniunii Europene care îi obligă pe fermieri să lase o parte din terenurile lor în paragină.

Înaintea anunțurilor lui Attal, fermierii au amenințat că își vor duce protestul în centrul Parisului.

„Vom merge direct în Paris pentru a ne evidenția furia, nemulțumirile”, a declarat fermierul Matteo Legrand.

Unii agricultori au calificat promisiunile lui Attal drept un început încurajator, urmând ca sâmbătă să fie ridicat blocajul rutier din sudul Franței, unde premierul francez a discutat cu manifestanții după anunțurile sale.

Anterior, vineri, miniștrii finanțelor și agriculturii au purtat discuții de urgență cu oficiali din industria alimentară despre prețuri corecte pentru produse - o „prioritate numărul unu” pentru fermieri, care spun că se află la capătul dur al eforturilor guvernului de a reduce prețurile de consum.

Ministrul de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că guvernul va „dubla” aplicarea unei legi menite să garanteze prețuri corecte la poarta fermei și a promis că va fi „nemilos” față de supermarketuri.

Le Maire a petrecut anterior luni de zile presând giganții din comerțul cu amănuntul al produselor alimentare, cum ar fi Carrefour și Danone, să își reducă prețurile după o fază de inflație ridicată, ceea ce a atras mânia agricultorilor.

Franța este cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană.

Protestele din Franța urmează unor acțiuni similare în alte țări europene, inclusiv în Germania și Polonia, cu șase luni înainte de alegerile europene, în care extrema dreaptă - pentru care agricultorii reprezintă un electorat în creștere - se pare că va câștiga.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fermieri protest paris subventii