x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brânza feta, în pericol. Grecia este în alertă de „pesta caprelor”

Brânza feta, în pericol. Grecia este în alertă de „pesta caprelor”

de Redacția Jurnalul    |    31 Iul 2024   •   09:15
Brânza feta, în pericol. Grecia este în alertă de „pesta caprelor”

Grecia a interzis, de la începutul săptămânii, deplasarea oilor și a caprelor, indiferent de motiv - hrănire, reproducere ori sacrificare - în încercarea de a combate răspândirea unei boli foarte contagioase la aceste animale, numită „pesta caprelor”, informează BBC.

Virusul, cunoscut și ca Peste des Petits Ruminants (PPR), adică Pesta Rumegătoarelor Mici, poate ucide între 80% și 100% dintre animalele infectate, dar nu afectează oamenii. 

În weekend, oficialii ministerului grec al Agriculturii au avut și întâlniri urgente cu autoritățile locale din regiunile în care au fost depistate noi cazuri de PPR - Larissa, din centrul țării și Corint, în sud.

7.000 de animale, deja sacrificate

Crescătorii de animale, producătorii de brânzeturi, proprietarii de abatoare și furnizorii de furaje au fost informați despre noile restricții. De asemenea, Grecia menține legătura cu UE și cu serviciile veterinare ale statelor membre ale blocului.

Cel puțin 7.000 de animale au fost deja sacrificate în Grecia de când boala a apărut pentru prima dată în țară, pe 11 iulie. Reglementările UE prevăd că întregul efectiv trebuie sacrificat odată ce un caz de PPR este confirmat, fermă afectată fiind apoi dezinfectată.

 

Grecia are cel mai mare număr de capre din Europa. Laptele de capră și de oaie este folosit pentru a face brânză feta - un produs grecesc marcă comercială.

 

PPR a fost raportată pentru prima dată în Coasta de Fildeș în 1942 și de atunci s-a răspândit la nivel global.

 

O investigație este în curs de desfășurare, pentru a determina sursa focarului, fără a exclude „importurile suspecte” din străinătate.

×
Subiecte în articol: feta Grecia pesta capre