x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Invazia rusească, finanțată de locuitorii UE: Fiecare cetățean din Uniunea Europeană a plătit peste 400 de euro Rusiei pentru combustibilii importați

Invazia rusească, finanțată de locuitorii UE: Fiecare cetățean din Uniunea Europeană a plătit peste 400 de euro Rusiei pentru combustibilii importați

de Adrian Stoica    |    26 Feb 2024   •   07:00
Invazia rusească, finanțată de locuitorii UE: Fiecare cetățean din Uniunea Europeană a plătit peste 400 de euro Rusiei pentru combustibilii importați
Sursa foto: Hepta

La doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în ciuda unei serii de sancțiuni și embargouri impuse, combustibilii fosili rusești continuă să curgă în Uniunea Europeană și să stimuleze pușculița de război a Kremlinului. O analiză realizată de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) arată că, în timp ce sancțiunile existente au redus veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili cu 12%, UE continuă să finanțeze invazia, cumpărând de 28,1 miliarde de euro combustibili fosili rusești în al doilea an al invaziei. Suma este mai mult decât dublul fondurilor alocate de UE Ucrainei.

De la începutul războiului, fiecare cetățean UE a plătit în medie aproximativ 420 de euro pentru combustibilii fosili rusești. Din cauza politicilor energetice guvernamentale întârziate, cetățenii Slovaciei au plătit 525 de euro, cei ai Ungariei - 440 de euro, cei ai Belgiei - 188 de euro, cei ai Republicii Cehe - 188 de euro și cei ai Austriei - 185 de euro, arată analiza. „Este o dovadă clară a modului în care combustibilii fosili rusești continuă nu doar să finanțeze invazia Ucrainei de către Putin, ci și să devalorizeze și să încetinească tranziția la energie verde a UE”, spun realizatorii studiului.

Petrol rusesc, rafinat în alte țări și importat în UE

Deși sancțiunile au afectat veniturile Rusiei, există un potențial imens pentru aliații Ucrainei de a face mai mult. După doi ani de invazie pe scară largă, Rusia continuă să primească bani din exportul resurselor sale energetice, inclusiv din petrol. O parte din banii pompați către Rusia provine din produsele petroliere rafinate din petrolul său în țări terțe și importate ulterior de țările coaliției. Studiul CREA arată clar că aceste activități ar trebui oprite imediat.

Ce au însemnat sancțiunile impuse

De asemenea, ar trebui introdusă cât mai curând posibil o interdicție totală pentru produselor rafinate produse din petrol rusesc. Potrivit lui Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui Ucrainei, interdicția UE/G7 asupra țițeiului rusesc și introducerea politicii de plafonare a prețurilor în decembrie 2022 au redus veniturile Rusiei din țiței cu 17% (23,7 miliarde de euro) - echivalent cu 1,6 miliarde de euro pe lună. Interzicerea produselor petroliere și plafoanele de preț asociate implementate în februarie 2023 au redus veniturile din exporturile rusești de produse petroliere cu 18% (8,9 miliarde de euro) - echivalentul a 606 milioane de euro pe lună. O interdicție a fluxurilor de GNL și a gazelor prin conducte către UE, de exemplu, ar putea reduce veniturile realizate din exporturile Rusiei cu 632 de milioane de euro pe lună și, respectiv, 497 de milioane de euro pe lună, a mai spus acesta.

Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) este o organizație independentă de cercetare axată pe dezvăluirea tendințelor, cauzelor și impactului asupra sănătății, precum și a soluțiilor pentru poluarea aerului. Ea este înregistrată în Finlanda și se finanțează prin granturi filantropice și venituri din cercetarea comandată.

Exporturile merg spre China şi India

Rusia şi-a reorientat aproape toate exporturile de petrol spre China şi India şi de asemenea generează din exporturile de petrol venituri comparabile cu cele din anul 2021, declara la sfârșitul anului trecut vicepremierul rus, Alexander Novak. Jumătate din exporturile de petrol ale Rusiei au mers în 2023 spre China, în timp ce ponderea Indiei în exporturile de petrol ale Rusiei a ajuns la 40%. „Dacă anterior furnizam Europei între 40% şi 45% din volumul total al exporturilor de petrol şi produse petroliere, ne aşteptăm ca până la finele anului această cotă să nu depăşească 4% - 5%”, a explicat Alexander Novak într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 24, citat de presa internațională.

Estimările prezentate indicau faptul că veniturile Rusiei din petrol şi gaze se vor ridica la aproape 9.000 de miliarde de ruble (aproximativ 88 de miliarde de euro) în 2023, adică o cifră „comparabilă cu cea din 2021”, înainte de introducerea sancţiunilor. Industria de hidrocarburi reprezintă 27% din Produsul Intern Brut al Rusiei şi vânzarea de hidrocarburi în străinătate este echivalentă cu 57% din exporturile totale ale Rusiei, a mai spus Alexander Novak. La finele lunii noiembrie, Rusia împreună cu alte ţări din grupul OPEC+ (care reuneşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte state mari producătoare de ţiţei) au decis să reducă producţia de petrol pentru a impulsiona creșterea preţurilor.

Exporturi de aproape 5 miliarde de euro, într-o săptămână

Potrivit ultimei estimări afișate de site-ul CREA, în săptămâna 12-18 februarie 2024, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare estimată de 4,84 de miliarde de euro: 2,66 de miliarde de euro petrol, 1,04 miliarde de euro produse petroliere și chimicale, 0,8 miliarde de euro gaze și 0,34 de miliarde de euro cărbune. CREA mai arată că produse în valoare de 1,44 de miliarde euro au fost încărcate pe tancuri petroliere deținute sau asigurate de Europa/G7, ajutând la finanțarea invaziei Rusiei în Ucrainei.

 

 

 

×