x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fiji investighează sosirea iahtului unui oligarh rus și îl interoghează pe căpitanul navei

Fiji investighează sosirea iahtului unui oligarh rus și îl interoghează pe căpitanul navei

14 Apr 2022   •   11:00
Fiji investighează sosirea iahtului unui oligarh rus și îl interoghează pe căpitanul navei

Poliția din Fiji investighează joi sosirea unui vas de lux suspectat că ar fi deținut de un oligarh rus, interogându-l pe căpitanul acestuia cu privire la modul în care a adus ambarcațiunea în această țară insulară din Pacific, anunță Reuters.

Ziarele din Fiji au relatat că poliția a confiscat superiahtul Amadea, deținut de un miliardar rus, Suleiman Kerimov, care a fost sancționat de Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană, și a reținut echipajul acestuia.

Un agent naval te din Fiji, care a declarat că reprezintă Amadea, a declarat pentru Reuters că rapoartele "nu sunt pe deplin reale, inclusiv în ceea ce privește proprietatea navei".

"Nu știu cine este proprietarul. Există dovezi care sunt comunicate poliției din Fiji", a declarat pentru Reuters, într-un interviu telefonic, agentul, Chase Smith de la Baobab Marine.

El a spus că două seturi de avocați se ocupă de situație, iar el continuă să acționeze pentru Amadea și echipajul său.

Căpitanul navei, care a sosit marți, a fost interogat cu privire la modul în care a ajuns în Fiji fără vămuire, a declarat un oficial de la Centrul Național de Comandă și Control al Poliției pentru Reuters.

Ambasada SUA a declarat că știa că nava Amadea a acostat în portul Lautoka din Fiji și cooperează cu autoritățile din Fiji în această privință.

"Statele Unite se angajează să găsească și să confiște bunurile oligarhilor care au sprijinit războiul brutal și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei", a declarat ambasada într-un comunicat. "Noi și mai mulți dintre partenerii noștri din UE am înghețat sau am confiscat deja multe bunuri ale acestor oligarhi. Lucrăm îndeaproape cu guvernele și partenerii din sectorul privat din Europa și din întreaga lume, inclusiv Fiji, pe această temă."

Delegațiile Uniunii Europene din Fiji au solicitat, de asemenea, cooperare în legătură cu Amadea, potrivit Fiji Times.

Există doar două porturi deschise superiahturilor în regiunea insulelor din Pacific, Fiji și Noua Caledonie, din cauza închiderii frontierelor, pe fondul COVID-19, de către multe insule mici, au declarat pentru Reuters surse locale.

Superiahturile care intră în Fiji trebuie să solicite autorizații sanitare înainte de a părăsi portul anterior și să prezinte alte documente vamale cu trei zile înainte de a ajunge în apele teritoriale.

Smith a declarat că agenția sa a parcurs procedurile corespunzătoare pentru navă. El a spus că speră că iahtului i se va permite să își continue călătoria, fără a da detalii despre destinația planificată.

Site-ul Marine Traffic a arătat că Amadea a părăsit Mexicul în urmă cu 18 zile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fiji