x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Filiera corsicană: Sarkozy îşi protejează prietenii

Filiera corsicană: Sarkozy îşi protejează prietenii

de Marinela Nardin    |    08 Sep 2008   •   00:00

Cei care au văzut comedia “Vizitatorii” îşi amintesc fără îndoială de Jacqouille la Fripouille, personaj medieval ajuns din greşeală în timpurile moderne. Actorul Christian Clavier a jucat atunci alături de Jean Reno, în una dintre cele mai populare comedii franţuzeşti.

Cei care au văzut comedia “Vizitatorii” îşi amintesc fără îndoială de Jacqouille la Fripouille, personaj medieval ajuns din greşeală în timpurile moderne. Actorul Christian Clavier a jucat atunci alături de Jean Reno, în una dintre cele mai populare comedii franţuzeşti. În 2004 a urmat filmul ”Filiera corsicană”, cu acelaşi nume pe afiş, o caricatură a comportamentelor locuitorilor de pe insula mediteraneană.

 
ŢINTA SARKOZY. De cîteva zile, numele actorului Christian Clavier apare în actualitate într-o controversă legată de Corsica, dar şi de numele preşedintelui Sarkozy. Pe 30 august, 50 de simpatizanţi naţionalişti corsicani au invadat proprietatea actorului, situată în sudul insulei, aproape de Porto Vecchio. Intenţia lor era să atragă atenţia asupra “spolierii funciare” a insulei, care a devenit un magnet din ce în ce mai puternic, pentru tot mai multe celebrităţi. Ţinta a fost departe de a fi aleasă întîmplător: prietenia dintre actorul Christian Clavier şi preşedintele Sarkozy nu este un secret pentru nimeni. În urma incidentului, reacţia autorităţilor nu s-a lăsat aşteptată: şeful forţelor de securitate din Corsica, Dominique Rossi, a fost detaşat rapid şi pus pe linie moartă, adică mutat la Inspectoratul General, instituţie supranumită “cimitirul de elefanţi”. O sancţiune rapidă şi exemplară. Chiar prea rapidă, consideră unii dintre observatori, care suspectează iarăşi o reacţie impulsivă a preşedintelui Sarkozy, o altă decizie luată “la nervi”, cu scopul de a-şi proteja prietenii.

 
DECIZII ARBITRARE. “În materie de securitate nu există unii cetăţeni mai protejaţi decît alţii”, spune şeful principalului partid de opoziţie, Francois Hollande. “Decizii arbritare şi disproporţionate”, le califică şi Francois Bayrou (MoDem, partid de centru).
Preşedintele francez e confruntat în mod regulat cu criticile, fondate sau mai puţin fondate, denunţînd amestecul între responsabilităţile mandatului de preşedinte şi viaţa sa personală, familia sa şi prieteniile din show-biz. Actualităţi mondene la a căror expunere a contribuit el însuşi.


LANŢUL SLĂBICIUNILOR. Ministrul de Interne Michèle Alliot-Marie a sărit în apărarea preşedintelui, susţinînd că decizia îi aparţine în totalitate. Iar faptul că e vorba de un prieten apropiat al preşedintelui nu ar fi decît o simplă coincidenţă. Aflat în deplasare în Siria, preşedintele Sarkozy adaugă şi el că “n-a avut nevoie să intervină, miniştrii săi cunoscîndu-şi atribuţiile”. Afirmaţii greu de crezut însă, pentru majoritatea editorialiştilor din presa franceză, mai ales că demisul Dominique Rossi se apără, spunînd că a prevenit Jandarmeria cu o zi înainte de invazia naţionaliştilor şi responsabilitatea nu îi poate fi deci imputată. Însă dezvăluirile sale se opresc aici, dat fiind faptul că a fost invitat la discreţie de superiorii săi ierarhici.

×
Subiecte în articol: externe sarkozy