x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finalul din Sofia

Finalul din Sofia

de Delia Zahareanu    |    12 Iun 2007   •   00:00
Finalul din Sofia
Sursa foto: PETAR PETROV/

După summit-ul celor mai industrializate naţiuni, G8, după intălnirile cu aliaţii strategici din Polonia şi Cehia, preşedintele american a plecat ieri spre casă, după ce a păşit şi pe covorul roşu al bulgarilor.


Turneul prin ţările europene al preşedintelui american, G.W. Bush, a luat sfărşit o dată cu vizita finalizată ieri in capitala bulgară. După o săptămănă intreagă de intrevederi cu liderii europeni din ţările aliate SUA in teatrele de operaţiuni din războiul antiterorist, după momentele tensionate de la summit-ul G8 de la Heiligendamm, unde preşedintele rus avusese grijă să "pregătească" terenul prin declaraţii dure la adresa scutului antirachetă, şeful Casei Albe s-a urcat ieri in Air Force One, cu destinaţia Washington DC. Romănia nu a figurat pe lista opririlor europene ale liderului american.

ALIAŢII. Oprirea de la Sofia i-a oferit preşedintelui Bush pretextul de a relua conţinutul declaraţiilor făcute duminică la Tirana, in Albania, despre statutul provinciei Kosovo, pronunţăn-
du-se independenţa provinciei cu peste 90% populaţie albaneză, in conformitate cu planul propus de emisarul Naţiunilor Unite. Rusia se opune cu fermitate acestei variante. El a sfătuit Belgradul să accepte acest plan, pentru "a semnala clar Serbiei că o cale mai bună este posibilă, poate in NATO, poate in Uniunea Europeană", relatează AFP. Vizita la Sofia a avut pe agendă şi discuţii despre energie. Preşedintele Parvanov a deschis subiectul spinos al rutelor energetice, declarănd: "Bulgaria are relaţii active cu Rusia pe proiecte de infrastructură energetică. Dar am propus azi preşedintelui Bush o implicare mai mare, mai categorică din partea companiilor americane in proiectele energetice", conform AFP.

×
Subiecte în articol: externe