x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Financial Times: Blair, nedorit

Financial Times: Blair, nedorit

30 Oct 2009   •   00:00

Fostul premier britanic Tony Blair nu este potrivit pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Europene, creată după ratificarea Tratatului de la Lisabona, deoarece a subordonat Marea Britanie spiritului aventurier al administraţiei Bush, divizând astfel UE, scrie Financial Times, citat de Mediafax.

Blair nu este potrivit pentru această funcţie "din varii motive", dovadă fiind "absurditatea" Irakului, un război al alegerii, promovat dintr-o perspectivă greşită. Lăsând la o parte faptul că această invazie neprovocată a divizat Irakul ca stat şi societate, alimentând jihadul (războiul sfânt, n.r.) în Orientul Mijlociu, Blair, care a subordonat Marea Britanie "spiritului aventurier incompetent" al administraţiei Bush, nu a ajuns la un acord cu partenerii europeni şi a contribuit la divizarea Uniunii, comentează cotidianul britanic.

În afară de dezastrul generat de conflictul din Irak, Blair a ratat o ocazie istorică de a consolida poziţia Marii Britanii în Europa şi de a schimba părerea generală britanică despre Europa. Într-o perioadă în care britanici manifestau interes faţă de vecinii lor europeni, Blair a renunţat la orice iniţiativă de a obţine sprijinul opiniei publice pentru a face faţă pragmatismului referitor la suveranitatea britanică, capitulând în faţa euroscepticismului şi a presei naţionaliste.

Obiecţiile faţă de Blair nu au legătură, precum au susţinut Partidul Conservator, cu faptul că desemnarea sa ar fi considerată un afront faţă de M. Britanie. Potrivit ministrului de Externe al Cabinetului din umbră, fostul lider conservator William Hague, numirea lui Blair ca preşedinte ar fi percepută ca o acţiune "ostilă", subliniază Financial Times. Potrivit publicaţiei, acesta ar confunda Bruxelles-ul cu Kremlinul din anii '80.

Europa are nevoie de o voce convingătoare, altfel riscă să tindă spre o irelevanţă geopolitică într-o lume împărţită între Statele Unite şi China, notează Financial Times. Deşi celaltă funcţie de şef al diplomaţiei europene, creată odată cu ratificarea Tratatului de la Lisabona, s-ar dovedi a fi mai importantă, este evident că există alternative la alegerea lui Blair ca preşedinte al Consiliului, continuă cotidianul britanic. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe