x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Financial Times: Sarkozy – elev obraznic. Hollande – adult decent

Financial Times: Sarkozy – elev obraznic. Hollande – adult decent

de Mediafax    |    02 Mai 2012   •   11:30
Financial Times: Sarkozy – elev obraznic. Hollande – adult decent

Alegatorii francezi vor avea de ales duminica, la cel de-al doilea tur al scrutinului prezidential, intre un candidat care seamana cu un elev obraznic si unul care poate fi comparat cu un adult decent, lipsit de culoare, comenteaza Financial Times, in editia electronica.

Totusi, daca trebuie sa alegi intre Nicolas Sarkozy, elevul obraznic asezat in ultima banca din clasa, care atrage mereu atentia asupra sa, si Francois Hollande, adultul decent dar lipsit de culoare, cel mai probabil adultul va fi preferat. De altfel, sondajele sugereaza ca asta vor face si alegatorii francezi.

Descrierea postului de presedinte al Republicii Franceze a fost realizata pentru un singur om - Charles de Gaulle - si nimeni nu a mai ocupat acest post cu atata distinctie. Perceptia asupra competentei manageriale este, prin urmare, esentiala in acest scrutin.

Altfel, diferentele dintre cei doi candidati francezi sunt mai mult retorice decat reale. Desi Nicolas Sarkozy este candidatul dreptei si Francois Hollande al stangii, viziunile si politicile celor doi rivali sunt in multe sensuri apropiate.

Social-democratia franceza nu este chiar participativa, iar guvernul nu este cu adevarat contestat. Oricine va fi ales, managementul economic si controlul serviciilor publice raman in mainile unui cadru omogen. In era postbelica, politicienii de top, functionarii publici si managementul marilor afaceri din Franta provin dintr-o singura clasa de elita, selectati printr-un riguros proces meritocratic, implementat in principal prin marile scoli franceze. Sarkozy a fost din acest punct de vedere un outsider, dar Hollande reprezinta revenirea la acest tip.

×
Subiecte în articol: alegeri-franta-sarkozy-hollande