x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda ia în calcul aderarea la NATO fără Suedia

Finlanda ia în calcul aderarea la NATO fără Suedia

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2023   •   15:00
Finlanda ia în calcul aderarea la NATO fără Suedia
Sursa foto: Hepta

Finlanda ar trebui să adere la NATO fără Suedia, potrivit șefului diplomației din această țară, după protestul din weekendul trecut, când manifestanți din Stockholm au ars Coranul în fața Ambasadei Turce, scrie Reuters.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a exclus acordul pentru intrarea Suediei în Alianța Nord-Atlantică. 

"În mod evident trebuie să evaluăm situaţia, după ce s-a întâmplat, și care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe", a spus Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE,  precizând însă că este "prea devreme pentru a lua o poziţie".

"Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem, după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii. Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni", a explicat el pentru Reuters. 

Eerogan a spus clar, luni, că Turcia nu va sprijini Suedia pentru aderarea la NATO, după manifestația din weekend, în cadrul căreia a fost ars Coranul, fapt  ce a provocat protestul Ankarei dar și nemulțumiri ale statelor musulmane. Totodată, anterioar a mai fost un protest în Suedia al unor militanți kurzi. 

Aceste proteste reprezintă un "obstacol" pentru candidaturile la NATO şi "manifestanţii se joacă cu securitatea Finlandei şi a Suediei", a acuzat Haavisto.
"Concluzia mea este că va exista o întârziere, care cu siguranţă va dura până la alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai", a spus șeful diplomației finlandeze. 

Deocamdată Turcia nu are obiecţii majore faţă de intrarea Finlandei în NATO.

×
Subiecte în articol: finlanda suedia nato turcia