„Sauna are multe caracteristici, multe dimensiuni. Poate fi vorba despre promovarea saunei în sine, ca un concept de bunăstare. Dar poate oferi, de asemenea, un loc sigur, în care se poartă discuții confidențiale sau un loc în care se construiesc relații”, a spus Sauer, într-un interviu acordat publicației „The Telegraph”.
„Nici măcar nu ești îmbrăcat atunci când ești în saună. Așa că este greu să ai la tine vreun dispozitiv. Aș merge însă mai departe de atât. Când ne uităm la familiile noastre, cred că cele mai confidențiale discuții, cele mai de încredere discuții cu tatăl sau mama ta, cu frații, surorile și cu prietenii, au avut loc în saună”, a adăugat diplomatul finlandez.
Ambasadorul a mai explicat că cerința de a fi dezbrăcat la saună elimină toate semnele de rang, permițând discuții complet sincere. „Poți discuta concepte și idei și lucruri pe care nu le-ai putea vorbi neapărat în birou”, a mai precizat el.
Sursă de mândrie națională
Sauna este o sursă de imensă mândrie națională în Finlanda, unde aproximativ trei milioane de instalații sunt folosite de populația sa relativ mică, care numără doar 5,5 milioane de locuitori.
Oficialii finlandezi subliniază adesea, în glumă, că există mai multe saune decât mașini în Finlanda, unde baia de aburi este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
Dar, mai recent, în fața încercărilor tot mai agresive ale Rusiei de a-i spiona pe diplomații occidentali, saunele pot deveni, de asemenea, un loc util pentru a purta conversații discrete și sensibile, departe de ochii curioși și de dispozitivele de ascultare.
Întrucât utilizatorii de saună finlandeză nu poartă nici măcar prosoape pentru a-și ascunde locurile intime, nu există nicio șansă de a aduce înăuntru un telefon sau un alt dispozitiv ce ar putea fi expus riscului de a fi piratat de către Rusia.
Concomitent, Sauer a recomandat să nu fie aduse documente secrete la saună, din cauza cantității abundente de abur.
Spionii lui Putin, peste tot
Ambasadorul nu a făcut însă niciun comentariu în privința recentei lovituri primite de Germania de la spionii ruși, atunci când o discuție sensibilă despre livrarea rachetelor „Taurus” a fost interceptată de Moscova, deoarece ofițeri ai forțelor aeriene germane au folosit linii nesigure de comunicare.
Berlinul a lansat o investigație privind așa-numitele scurgeri de informații din „Luftwaffe”, însă a subliniat că a fost un incident izolat și niciun software securizat al teleconferințelor germane nu a fost compromis sau piratat.
Chiar și așa, oficialii din Germania - o națiune care, de asemenea, este pasionată de saune - s-ar putea simți tentați să adopte această tehnică pentru a evita alte breșe de securitate.
„Diplomația saunei” este, de asemenea, utilizată ca instrument de putere de convingere de către Finlanda, o expoziție specială și un „festival al saunei” urmând să fie găzduite de ambasada din Berlin, în luna aprilie.
Ambasada are, de asemenea, o „societate diplomatică de saună” care îi introduce pe germani într-un stil mai relaxat de a simți efectele benefice ale băii de aburi și de a dezvolta rețele de comunicare.
Cartierul general al NATO și-a instalat recent propria saună, într-un gest de „bun venit” menit să marcheze intrarea Finlandei în blocul militar transatlantic.
Semn de încredere
În Finlanda, facilitățile de relaxare sunt instalate în toate clădirile guvernamentale, precum și în consulatele și ambasadele din străinătate.
Practica „diplomației de saună” nu este în totalitate lipsită de controverse. În Finlanda, spre exemplu, un oficial a fost acuzat în 2012 că a organizat ședințe de informare cu jurnaliști, într-o saună rezervată exclusiv bărbaților.
Acele zile au trecut, susțin însă oficialii finlandezi, subliniind că aproape 50% din parlamentul țării este format acum din femei.
„Invitația la saună este un semn de încredere”, spune Sauer. „Și cred că dacă ai cumva o experiență comună cu colegii sau prietenii, ei o iau ca pe o experiență specială și o apreciază ca atare. O folosim, bineînțeles, ca parte a diplomației noastre publice, de asemenea”.