x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fitch coboară perspectiva ratingului Marii Britanii de la „stabilă" la „negativă”

Fitch coboară perspectiva ratingului Marii Britanii de la „stabilă" la „negativă”

06 Oct 2022   •   20:35
Fitch coboară perspectiva ratingului Marii Britanii de la „stabilă" la „negativă”

Agenția de rating Fitch a redus perspectiva ratingului de credit pentru datoria guvernamentală britanică de la "stabilă" la "negativă", la câteva zile după o decizie similară a rivalului Standard & Poor's, în urma declarației fiscale a guvernului din 23 septembrie, scrie Reuters.

"Pachetul fiscal mare și nefinanțat anunțat ca parte a planului de creștere al noului guvern ar putea duce la o creștere semnificativă a deficitelor fiscale pe termen mediu", a precizat Fitch.

Fitch și-a menținut ratingul de credit "AA-" pentru Marea Britanie, care este cu o treaptă mai mic decât cel al S&P.

Ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng a anunțat reduceri de taxe nefinanțate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline (51 de miliarde de dolari) în declarația din 23 septembrie, alături de subvenții mari pentru energie și alte măsuri menite să stimuleze creșterea economică, însă piețele financiare au fost reticente la împrumuturile suplimentare.

Lira sterlină a scăzut la un minim record în raport cu dolarul american, iar unele obligațiuni guvernamentale britanice au înregistrat cea mai mare prăbușire din ultimele decenii, forțând Banca Angliei să intervină pentru a stabiliza piețele.

Fitch a declarat că lipsa unor previziuni bugetare independente, precum și o aparentă contradicție cu strategia de combatere a inflației a BoE au avut "un impact negativ asupra încrederii piețelor financiare și a credibilității cadrului de politică, un punct forte al ratingului de lungă durată".

Luni, Kwarteng a declarat că nu va continua cu o parte din reducerile de taxe - reducerea impozitului pe venit pentru cei mai bine plătiți 1% din salariați - care, potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe, ar costa 2 miliarde de lire sterline pe an.

Fitch a declarat că acest lucru nu a fost suficient pentru a-și schimba evaluarea.

Agenția de rating a estimat că deficitul public general al Marii Britanii va ajunge la 7,8% din produsul intern brut (PIB) în acest an și la 8,8% în 2023, în timp ce datoria publică generală va crește la 109% din PIB până în 2024.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Marea Britanie