x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fiul lui Margaret Thatcher, informator

Fiul lui Margaret Thatcher, informator

08 Noi 2009   •   00:00

Fiul fostului premier britanic Margaret Thatcher, Mark, a devenit informator al serviciilor secrete sud-africane, în încercarea de a evita să fie judecat pentru rolul jucat într-o lovitură de stat organizată în Africa Centrală.

Potrivit ediţiei electronice a The Sunday Times, Sir Mark Thatcher s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor sud-africane de informaţii în 2004 pentru a discuta despre o tentativă de lovitură de stat în Guineea Ecuatorială. "Mi s-a spus că am fost desemnat ca sursă a SASS (Serviciul Secret Sud-African)", a mărturisit el într-un interviu.

Thatcher s-a întâlnit cu un oficial SASS în timp ce era anchetat de poliţie pentru că a finanţat parţial complotul. În ziua următoare, el a afirmat că i s-a spus că a fost acceptat ca sursă. După patru zile, a fost arestat de Scorpioni, la acea vreme o unitate anticorupţie din Africa de Sud, şi acuzat în baza legislaţiei împotriva mercenarilor.

Adam Roberts, ziarist la The Economist şi autor al cărţii despre complot, "The Wonga Coup", a declarat: "Thatcher mi-a spus că, înainte cu patru zile de arestarea sa, fusese acceptat ca sursă a serviciilor de informaţii de către SASS. El pune arestarea pe seama unei lipse de comunicare între diversele departamente guvernamentale".

Acum, Thatcher neagă că ar fi încercat să ajungă la o înţelegere şi afirmă că "nu îşi aminteşte" că i-a spus lui Roberts că fusese acceptat ca sursă. El susţine că nu şi-a dat seama că bărbatul cu care s-a întâlnit era un oficial al serviciilor de informaţii şi că, la acea vreme, nu credea că riscă să fie pus sub acuzare. (M.F.M.)

×
Subiecte în articol: externe